WowNews logo WOWnews
Stories
Varză murată și sarmale
Varză murată și sarmale

Diverse

Cum alegi varza murată pentru sarmale. Secretul pe care trebuie să îl știe orice gospodină

Varza murată pentru sarmale trebuie aleasă cu grijă pentru un preparat ca la carte. Iată care e secretul!

Varza murată este una dintre vedetele sezonului rece, putând fi consumată atât singură, ca salată, asortată cu alte murături sau, așa cum se practică mai ales de sărbători, se folosește la prepararea sarmalelor.

Cum alegi varza murată pentru sarmale

În primul rând, atunci când vrei să faci sarmale, trebuie să ai grijă să alegi o varză care să arate bine. Adică, să aibă foile mari, subțiri, cu nervuri cât mai mici, astfel încât să poți să rulezi așa cum trebuie sarmalele.

Citeste si: Igor Cuciuc își plângea amarul în direct, în urmă cu câteva luni. Artistul se afla la capătul puterilor: “Perna noastră a fost udă în fiecare seară de lacrimile mamei și lacrimile tatălui.” - kfetele

Iar la această categorie intră varza românească, care se deosebește de cea de import prin faptul că nu este atât de rotundă, atât de mare, are frunze subțiri și culoare străvezie.

Citește și: Tradiția de Crăciun pe care toți românii trebuie să o țină

varză murată

Rețetă tradițională de sarmale

Și dacă tot am vorbit despre varza murată ideală pentru sarmale, ei bine, acum trebuie să aducem în discuție și prepararea acestora, căci nu lipsesc de pe mesele românilor la nicio sărbătoare.

Conform tradiției, există și o rețetă de la care gospodinele desăvârșite nu se abat niciodată.

Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie:

  • 2 verze murate de mărime medie
  • 1 kg carne tocata de vită, porc sau amestec
  • 300 gr bacon afumat sau costiță
  • 2 buc. ceapă de mărime medie
  • 100 gr orez
  • 100 ml ulei
  • 2 lingurițe cu cimbru uscat
  • 1/4 linguriță cu piper măcinat + 8 boabe de piper
  • 3 foi de dafin
  • 1 linguriță cu boia de ardei dulce
  • sare, după gust
  • 200 gr pastă sau suc de roșii.

Cu aceste ingrediente, gospodinele spun că în patru ore se fac nu mai puțin de 50 de porții.

Citește și: Rugăciunea de Crăciun pentru copii. Aduce un farmec aparte sărbătorilor de iarnă

Mod de preparare:

Într-un vas se amestecă carnea cu puțină sare, puțin cimbru uscat, 1 linguriță boia de ardei dulce și 1/4 linguriță piper măcinat, apoi se pune la rece pentru 30 de minute.

În tot acest timp, cât carne se întrepătrunde cu ingredientele, se toacă ceapa mărunt și se pune la călit în 50 ml de ulei încins. După două minute se adaugă orezul clătit bine în apă rece.

Ulterior, se amestecă carnea cu a doua compoziție, cea de orez și ceapă, și se începe învelirea sarmalelor. Înainte de toate, foile de varză murată sunt curățate de cotoarele și nervurile groase.

Ulterior, sarmalele se așează într-un vas mare și se acoperă cu un capac. Se pun la cuptor, la 145-150 de grade Celsius pentru aproximativ 3 ore sau până când sarmalele vor fi fierte.