WowNews logo WOWnews
Stories
Condimentul pe care să îl adaugi la varza murată

Condimentul pe care să îl adaugi la varza murată

Diverse

Condimentul care nu trebuie sa lipsească din butoiul cu varză murată

Condimentul care face diferența atunci când vine vorba de varza murată! Cea mai bună rețetă pe care să o pregătești pentru iarna aceasta.

Toamna este perioada în care gospodinele pregătesc o mulțime de preparate delicioase pentru perioada rece. Nu mai încape îndoială faptul că murăturile nu lipsesc niciodată de pe mesele românilor, fie că vorbim de castraveți, gogonele, gogoșari sau varză murată, aceasta din urmă fiind una dintre preferate.

Fără îndoială, varza murată la butoi este vedeta sezonului rece, fiind foarte consumată în perioada sărbătorilor, atunci când gospodinele se întrec în preparate care mai de care mai gustoase. Se poate consuma în foarte multe moduri și este extrem de benefică pentru organism.

Sarmalele sunt unul dintre felurile de mâncare de la masa de Crăciun, motiv pentru care este important ca varza să conțină cele mai bune condimente. 

Citeste si: BREAKING! A MURIT Horia Moculescu!- kanald.ro

Condimentele pe care trebuie să le pui neapărat în butoiul cu varză

De obicei, varza se pune la murat atunci când vremea începe să se răcească destul de tare, iar acest lucru se întâmplă la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie.

Pentru ca varza să fie foarte bună de Crăciun, trebuie să stea la murat în jur de 4-6 săptămâni, însă timpul diferă de la caz la caz, în funcție de temperatura locului unde se ține butoiul.

Varza trebuie aleasă cu atenție, să nu fie culeasă de mult timp și să aibă foile subțiri, pentru a fi folosită la sarmale. Cât despre numărul de verze cumpărate, acesta diferă în funcție de mare este butoiul pe care îl folosim.

Ca de exemplu, într-un butoiaș de 30 de litri, încap cam 9 verze.

Potrivit savoriurbane.ro, pentru un butoi de 30 de litri avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 9 verze cu frunza subțire

Saramură

  • 18 L apă rece
  • 450 g sare (25 g/litru) neiodată, grunjoasă, specială pentru murături

Condimente:

  • 2 legături de cimbru uscat
  • 2 legături de mărar uscat
  • 4-5 ardei iuți
  • 1 lingură cu vârf semințe de chimen

Opțional:

  • 2-3 rădăcini de hrean tăiate în fâșii
  • 2-3 mâini de boabe de porumb uscat
  • felii de gutuie

Citește și: Cum sa faci cele mai pufoase găluști. Trucul pe care trebuie să îl știe orice gospodină

Condimentul pe care să îl adaugi la varza murată

Condimentul pe care să îl adaugi la varza murată

[Sursa foto: Shutterstock]

Cum se prepară cea mai bună varză murată

Se spală și se curăță de primele frunze, apoi se crestează și se pune sare.

În butoi se așează un rând de varză, apoi adăugăm 2-3 gutui și câteva mere, dar și crenguțe de mărar uscat. Pentru ca zeama să fie limpede, se poate pune porumb întreg.

Citeste si: Unde se vor duce toate bunurile rămase în urma compozitorului, Horia Moculescu? Fiica sa, Nidia, este complet sfâșiată de durere de când a aflat vestea tristă- kfetele.ro

Citeste si: O îndrăgită cântăreață face DECLARAȚII SFÂȘIETOARE despre Andreea Cuciuc: „Se simțea vinovată dacă...” Ce promisiune i-a făcut artista fiicei lui Igor Cuciuc?- radioimpuls.ro

Citește și: Cămara de iarna în 2023. Ce conserve poți să pregătești pentru sezonul rece

Dacă dorim o zeamă colorată, putem folosi și câteva sfecle sau o varză roșie, tăiată în mai multe bucăți. Pentru ca varza să reziste toată iarna, este important să folosim sare neiodată.

Astfel, pentru fiecare litru de apă, se adaugă o lingură de sare. După ce așezăm toată varza în butoi, ne asigurăm că sarea s-a dizolvat în apă și adăugăm compoziția, până când acoperă varza.

De precizat este faptul că, în primele săptămâni, varza se suflă cu o țeavă, din două în două zile, pentru ca saramura să nu mai facă floare.