WowNews logo WOWnews
Stories
Cozonac tradițional
Cozonac tradițional de Paște

Diverse

Rețete secrete de Paște transmise din generație în generație. Cum se prepară cel mai bun cozonac, cea mai bună pască și cel mai suculent stufat de miel

Vezi cele mai bune rețete pentru cozonac fără frământare, pască fără aluat și Stufat de miel cu ceapă și usturoi verde!

Preparatele tradiționale sunt nelipsite de pe masă, în perioada sărbătorilor pascale. Am pregătite câteva rețete simple și delicioase, pe care le putem încerca în 2024.

Rețetă de cozonac fără frământare

INGREDIENTE:

Citeste si: David Pușcaș nu își mai încape în piele de fericire. Tânărul urmează să meargă la un interviu pentru jobul mult visat: „Sunt singur la date, am ieșit să mă iubesc.” - kfetele.ro

  • 1 kg de făină pentru cozonac,
  • 40 gde grame de drojdie proaspătă,
  • 6 ouă
  • 400 de grame de zahăr
  • 100 de grame de unt, 80% grăsime
  • 5 linguri de ulei
  • 400 de ml lapte cald
  • coaja rasă de la o lămâie/ portocală
  • 4 linguri de cacao
  • 300 de grame nucă mărunțită
  • 200 de grame de stafide
  • 300 de grame de rahat
  • o esență de rom
  • un praf de sare.

Citește și: Rețetă de cozonac cu ciocolată. Ce să adaugi ca să iasă foarte pufos

Cozonaci de casă

MOD DE PREPARARE:

  • Primul pas pe care îl urmăm, atunci când vrem să pregătim cozonacii, este să lăsăm toate ingredientele la temperatura camerei.
  • Cernem făina într-un vas adânc, pentru a fi cât mi aerată.
  • Într-un bol, amestecăm drojdia, cu 3 lingurițe de zahăr și lapte cald, apoi se lasă la dospit câteva minute,
  • Între timp, untul se pune la topit, apoi îl lăsăm să se răcească.
  • Separăm 5 ouă, apoi batem albușurile spumă cu 200 de grame de zahăr. Compoziția o folosim la umplutură, așa că se amestecă împreună cu nucă și cacao. Opțional, putem folosi cremă de ciocolată din comerț, pe care o mixăm cu nucă sau alune măcinate.
  • Punem drojdia în vasul cu făină, apoi se adaugă gălbenușurile, zahăr, esențele, un praf de sare, uleiul și untul topit.
  • Se amestecă până se încorporează toată făina și se obține un aluat elastic, nu foarte îndesat.
  • Când avem un aluat omogen, acoperim vasul cu folie și îl lăsăm într-o încăpere încălzită, timp de o oră sau două.
  • Atunci când aluatul a crescut suficient, îl împărțim în 4, pe blatul de lucru, apoi întindem fiecare cocă obținută.
  • Punem umplutura uniform, apoi stafide, rahat cubulețe și rulăm. Cozonacul poate avea o formă simplă sau putem împleti două rulouri și înainte de a le pune în tava de copt.
  • După ce am așezat cozonacii în tăvi, îi lăsăm din nou la dospit, în jur de o oră, apoi îi ungem cu gălbenușul rămas și îi punem în cuptorul preîncălzit, pentru 40 – 50 de minute.
  • La final, scoatem cozonacii din tăvi și îi lăsăm să se răcească.
  • Dacă au multă compoziție sau sunt foarte umflați, putem să îi așezăm pe o parte, pentru a nu se lăsa. Îi acoperim cu un prosop curat de bucătărie și îi lăsăm la răcit.

Citește și: Cât timp se fierb sarmalele la cuptor în oală de lut? Sfaturi de la gospodine pentru un preparat reușit

Ingrediente pentru pască

Rețetă de Pască

INGREDIENTE:

  • 750 g de brânză proaspătă de vacă
  • 250 ml de smântână
  • 200 g de zahăr
  • Esență de vanilie
  • 6 – 7 ouă
  • 50 g de unt
  • 100 g de făină
  • 100 g de griș
  • 100 g de stafide

MOD DE PREPARARE:

  • Pentru început, lăsăm ouăle la temperatura camerei, apoi le spargem într-un bol adânc.
  • Adăugăm zahăr, esență de vanilie și un praf de sare.
  • Mixăm compoziția până nu se mai simte zahărul și devine cremoasă, ca la pandișpan.
  • Adăugăm brânza și amestecăm bine cu lingura.
  • Topim untul și îl adăugăm în compoziție, când este aproape rece.
  • Amestecăm bine, în timp ce adăugăm făina, iar apoi grișul.
  • La final, adăugăm smântâna și stafidele și amestecăm din nou, până se omogenizează.
  • Pregătim o tavă pentru tort. Punem hârtie de copt, apoi compoziția obținută.
  • Lăsăm pasca la cuptor, la 170 – 180 de grade celsius, pentru aproximativ 50 de minute.
  • Când este gata, oprim cuptorul și lăsăm pasca în interior, pentru a se răci treptat.

Citește și: Câtă drojdie uscată se pune la 1 kg de făină pentru cozonac. Rețeta pas cu pas

Pască, ouă colorate de Paște

Citeste si: Elena Merișoreanu a reacționat dur, după înmormântarea lui Horia Moculescu. Artista nu a mai tăcut și a spus ce a observat: “I-a ridicat pe mulți.” - kfetele.ro

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi - catena.ro

Citeste si: CE A FĂCUT Jeni Nicolau la mormântul artistei Ileana Ciuculete a zdruncinat internetul. Amintirile au năvălit, iar gestul ei trezește LACRIMI și ALINARE în sufletele celor care încă o poartă în inimă:

Rețetă tradițională de Stufat de miel, pentru masa de Paște

INGREDIENTE

  • 2 kg de carne de miel
  • 10 fire de usturoi verde
  • 10 fire de ceapă verde
  • 3 linguri de bulion
  • pătrunjel
  • foi de dafin
  • piper
  • sare
  • cimbru opțional

Citește și: Rețeta de cozonac pufos a lui Chef Florin Dumitrescu. Cum să faci un preparat delicios pentru masa de Paște

Costițe de miel

MOD DE PREPARARE

  • Carnea de miel se spală bine, se porționează și apoi se pune la fiert, să dea în câteva clocote.
  • Aranjăm carnea într-o tavă potrivită, adăugăm ceapa și usturoiul tocate, bulion sau suc de roșii.
  • Foile de dafin sunt esențiale în orice preparat, mai ales dacă este vorba de sos. Putem pune 2 -3 frunze întregi, printre carne.
  • Adăugăm sare, piper și o cană de apă.
  • Punem tava cu stufat în cuptor, la 180 – 200 de grade Celsius și o lăsăm până când carnea se rumenește ușor.
  • Când friptura este suficient de fragedă, oprim focul, adăugăm pătrunjel verde și putem servi!