WowNews logo WOWnews
Stories
Rețeta de gem de prune fără zahar
Rețeta tradițională de gem de prune fără zahăr

Diverse

Rețeta tradițională de gem de prune fără zahăr

Cum poți pregăti rețeta tradițională de gem de prune fără zahăr?

Magiunul de prune fără zahăr se mai numește marmeladă și se pregătește după o rețetă veche de zeci de ani. Preparatul este preferat nu doar de români, ci și de austrieci, nemți, slovaci, cehi, unguri, sârbi și polonezi.

Rețeta de gem de prune fără zahar

Cuvântul  magiun  își are originile în limba turcă, însă cunoaște și alte denumiri precum lictar, silvoiz sau silvoița provenite din limba maghiară. De asemenea, magiunul poartă numele de povidlă, provenit de la austriacul powidl sau pegmez, denumire folosită în Banat ce provine din limba turcă. 

Citeste si: Andreea Mantea o pune la punct pe Veronica după ce concurenta o face pe Kira să plângă! „De ce ai tu o problemă cu alte persoane?”. Aflați de la ce a pornit totul în ediția din „Casa iubirii” de duminică, 19 octombrie, de la orele 16:00 și 19:00, la Kanal- kanald.ro

Citeste si: Rețeta pentru cele mai pufoase clătite. Secretul: un strop de bere!

Rețeta de gem de prune fără zahar

Pentru rețeta de gem sau dulceață de prune se folosesc doar fructele, fără zahăr, conservanți sau alte adaosuri care alterează gustul natural al prunelor. Așadar, ingredientul principal și singurul care este utilizat sunt prunele. Acestea trebuie să fie coapte și zemoase.

  1. Spală bine prunele și lasă-le la scurs. De preferat să folosești o sită de inox pentru a Evita oxidarea fructelor.
  2. După ce s-au scurs bine de apă, pune prunele într-o tigaie pe aragaz la foc mare pentru început, fără să amesteci prea des.
  3. După ce observi că amestecul se îngroașă, dă focul mai mic și cu o lingură de lemn vei amesteca cât de des poți, pentru a Evita prinderea magiunului de tigaie.
  4. Continuă să amesteci până când magiunul este destul de consistent. Cu cât magiunul tău este mai gros cu atât mai bine. În lipsa apei, magiunul nu va face floare și va ține chiar și 2 ani fără probleme.
  5. Borcanele sterilizate se vor umple cu magiunul ușor călduț și se vor închide ermetic cu capacele din dotare.
    Se învelesc apoi cu ștergare curate de bucătărie și cu o pătură, apoi se lasă pentru aproximativ 24 de ore să se răcorească încet. 

Câte calorii are gemul de prune

Dintr-o cantitate de 1,5 kg de prune, vei obține aproximativ 2 borcane de 320 ml cu magiun de prune. Timpul de preparare pentru acest magiun este unul relativ scurt și este raportat la soiul și cantitatea de prune folosite. 

Citeste si: Rețetă desert de cornulețe fragede cu smântână și unt

100 de grame de magiun are aproximativ 220 de calorii, ceea ce îl face un aliment ușor de integrat într-un regim de viață sănătos. Mai mult, având în vedere că este un produs fără zahăr, acesta poate fi consumat de către diabetici fără să le afecteze starea de sănătate.