
kanald.ro
Diverse
Cum poți pregăti rețeta tradițională de gem de prune fără zahăr?
Magiunul de prune fără zahăr se mai numește marmeladă și se pregătește după o rețetă veche de zeci de ani. Preparatul este preferat nu doar de români, ci și de austrieci, nemți, slovaci, cehi, unguri, sârbi și polonezi.
Cuvântul magiun își are originile în limba turcă, însă cunoaște și alte denumiri precum lictar, silvoiz sau silvoița provenite din limba maghiară. De asemenea, magiunul poartă numele de povidlă, provenit de la austriacul powidl sau pegmez, denumire folosită în Banat ce provine din limba turcă.
Citeste si: Rețeta pentru cele mai pufoase clătite. Secretul: un strop de bere!
Pentru rețeta de gem sau dulceață de prune se folosesc doar fructele, fără zahăr, conservanți sau alte adaosuri care alterează gustul natural al prunelor. Așadar, ingredientul principal și singurul care este utilizat sunt prunele. Acestea trebuie să fie coapte și zemoase.
Dintr-o cantitate de 1,5 kg de prune, vei obține aproximativ 2 borcane de 320 ml cu magiun de prune. Timpul de preparare pentru acest magiun este unul relativ scurt și este raportat la soiul și cantitatea de prune folosite.
Citeste si: Rețetă desert de cornulețe fragede cu smântână și unt
100 de grame de magiun are aproximativ 220 de calorii, ceea ce îl face un aliment ușor de integrat într-un regim de viață sănătos. Mai mult, având în vedere că este un produs fără zahăr, acesta poate fi consumat de către diabetici fără să le afecteze starea de sănătate.