
kanald.ro
Diverse
Rețetă de vișinată. Cum să prepari în casă cea mai delicioasă băutură din vişine.
Rețetă de vișinată. Cum să pregătești la tine acasă cea mai bună băutură din vișine, simplu şi din ingrediente naturale.
Vișinata de casă este un lichior și nu trebuie să fie mai tare de 30-40 de grade. După rețeta de vișinată de casă, se pot prepara băuturi similare din altfel de fructe cum ar fi: cireșe, căpșuni, afine, mure, zmeură, cu zahăr sau miere de albine.
5 kg vișine
2 kg zahăr (zahăr brun sau miere de albine)
2 l de alcool dublu rafinat de 90 grade
1 l vodka fără arome, de 40 grade (țuică sau pălincă)
2-3 cuișoare (opțional)
1 baton de scorțișoară (opțional)
150 g de zmeură și/sau afine, cireșe negre (opțional)
1 sticluţă de rom (opțional)
Citeste si: Reţeta de ciorbă de burtă vegană a Paulei Seling. Cântăreaţa este vegană de 2 ani
Vişinele se curăţă de frunzuliţe şi codiţe, se spală bine şi se scurg de apă.
După ce s-au scurs, se pun într-o damigeană de sticlă (sau borcan mai mare), un rând de vişine, un rând de zahăr și tot așa până ce se termină ingredientele. Ultimul strat trebuie să fie neapărat de zahăr. Odată cu fructele am pus și zeama de la o lămâie. Se acoperă damigeana (borcanul) cu un tifon sau dop dar să nu fie închis etanș şi se lasă la macerat, într-un loc bine luminat şi călduros, timp de cca 8-10 zile (dacă este mai răcoare, poate să dureze și 2-3 săptămâni!), până ce se topește tot zahărul. În tot acest timp, agităm damigeana, de 2-3 ori pe zi, pentru ca fructele să se amestece cu zahărul, formându-se un sirop.
Când s-a topit zahărul se va adăuga alcoolul dublu rafinat de 90 grade, peste vișine și sirop (opțional se pot adăuga afinele, zmeura, cireșele, sticluța de rom, cuișoarele și batonul de scorțișoară, dacă se dorește). Dacă se adaugă alcoolul peste fructe, visinata va fi mai putin alcoolizată, pentru că fructele vor absorbi o parte din alcool, dar va avea o aromă deosebită, de la sâmburi.
Citeste si: Ce este viermele de făină și cum se gătește. Insecta, aprobată ca aliment în UE
Se lasă la macerat, cam 30 de zile, într-un loc întunecat şi mai răcoros, agitând damigeana, la 2-3 zile.
După cca 30 de zile, se trage siropul într-o damigeană de 5 l, fără a agita prea tare conţinutul și se completează cu vodcă fără arome, la 40 grade, pentru ca să iasă vișinata la tăria dorită! Dacă aveți, puteți folosi țuică sau pălincă și vișinata va fi mult mai bună! Turnăm vișinata în sticle și le punem în cămară, la răcoare.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12 - catena.ro
Vişinele rămase în damigeană pot fi folosite la prepararea prăjiturilor, sau mâncate pur şi simplu.
Sursa: bucataras.ro