Fasole batuta cu ceapa si usturoi, o reteta de post cu mare succes printre romani. Mai ales in perioada postului mancam multa fasole.
Fasole batuta cu ceapa si usturoi. Reteta traditionala si pufoasa de post
Este un preparat satios si foarte gustos, preferat de toata lumea. Reteta de fasole batuta nu are cum sa nu iasa daca pui fasolea din timp la inmuiat, asa va fierbe mai repede si mai usor.
Fasole batuta cu ceapa si usturoi. Reteta traditionala
Ingrediente:
500 grame fasole uscata 4-5 cepe 4 linguri de ulei de floarea-soarelui o jumatate de capatana de usturoi 2 linguri bulion sare piper
Mod de preparare:
Fasolea se pune la înmuiat în apa calduta cu cateva ore înainte de preparare. Cel mai bine ar fi sa fie lasata la inmuiat peste noapte. A doua zi se fierbe foarte bine în 2-3 ape. (Atentie, de fiecare data apa trebuie sa fie calda, nu rece!).
În ultima apa, se lasa la foc mic, sa fiarba atat cat are nevoie. Pentru un gust aparte, poti adauga rondele de morcov, boabe de piper si 2-3 frunze de dafin. Piperul si frunzele de dafin se vor înlatura ulterior, cand se paseaza fasolea.
Dupa ce a fiert bine fasolea, se scurge de apa si se da prin strecuratoare sau se paseaza la blender.
Ceapa se taie solzisori si se pune la calit intr-o tigaie. Cand s-a calit ceapa, se pune si pasta de tomate/bulionul si se amesteca bine. Jumatate din cantitatea de ceapa calita plus usturoiul pisat se freaca bine cu fasolea pasata. Aceasta trebuie sa se umfle si sa se omogenizeze bine.
Nu scurgeti ceapa de ulei, fasolea va iesi mai pufoasa. Se potriveste de sare si piper dupa gust, se pune într-un vas si se acopera cu ceapa calita cu bulion ramasa.
Retete de post. Cum se pregateste iahnia de fasole
Iata de ce ingrediente ai nevoie pentru o iahnie de fasole ca la mama acasa:
250 gr. fasole boabe 1 ceapa 1 ardei roşu – sau o lingură pastă de ardei 250 ml suc de roşii simplu sau suc de roşii cu rosii decojite 1 foaie de dafin 100 ml ulei 1 lingură de făină opţional, 1 lingură zahăr verdeaţă proaspătă tocată: pătrunjel/mărar/tarhon, după gust 1 lingură cimbru uscat piper sare
Fasolea se pune la inmuiat de cu seara in apa rece. A doua zi, boabele de fasole se spala in doua-trei ape reci, apoi se pun la fiert. Cand fasolea este fiarta, se scurge bine.
Se caleste intr-o cratita mare, la foc mic, o ceapa taiata marunt. Se adauga si ardeiul taiat si se lasa la calit. Adauga jumatate din cantitatea de suc de rosii, foaia de dafin si lingura de cimbru.
Peste legumele calite, se pune si fasolea fiarta.
Se freaca faina cu restul de suc de rosii pana se omogenizeaza amestecul, apoi se adauga peste fasolea din oala.
Iahnia de fasole se lasa la fiert si, inainte de a o lua de pe foc, se sareaza dupa gust si se adauga piper si verdeata. Daca vi se pare ca are un gust acru prea pronuntat de la rosii, puteti adauga in mancare si o lingurita de zahar.