kanald.ro
Diverse
De ce este bine să mănânci fructul kaki
Ce beneficii are fructul kaki
Kaki este un fruct cu un conținut ridicat de antioxidanți, magneziu și potasiu, cunoscut și sub numele de “fructul zeilor”, “piersica japoneză” sau “persimona”. Kaki ajută la tratarea și prevenția mai multor tipuri de afecțiuni, precum bolile sistemului cardiovascular sau a celor de rinichi.
Cum arată și ce gust are fructul kaki
Fructul kaki provine din China, dar în prezent poate fi găsit în aproape orice țară a lumii, fiind știut și sub numele de “Mărul Orientului”. Fructul este de culoare portocalie și seamănă cu un măr. Este suculent, iar culoarea sa variază în funcție de cât de copt este, de la galben la portocaliu închis. Kaki poate căpăta și pete de culoare maronie, ceea ce înseamnă că este foarte copt, fiind bun de consumat.
Pulpa fructului este cremoasă și seamănă cu pulpa unui mango bine copt. Gustul său este dulce și diferă în funcție de gradul de coacere. Mărimea fructului se situează între mărimea unui măr și a unei portocale.
Citeste si: Cu ce se mănâncă mango. Cinci rețete delicioase cu „regele fructelor”
Ce beneficii are fructul kaki
Remediu pentru răceală
Fructul kaki este bogat în vitamina C și antioxidanți și astfel previne și ameliorează simptomele de răceală și gripă. De asemenea, consumul acestui fruct ajută la consolidarea sistemului imunitar.
Luptă împotriva constipației
Pe lângă beneficiile pe care le aduce sistemului imunitar, fructul kaki are și proprietăți laxative și ajută împotriva constipației, deoarece este bogat în fibre.
Remediu împotriva retenției de apă
Fructul kaki are și proprietăți diuretice excelente, fiind bogat în potasiu și calciu. Consumul regulat de kaki, de un fruct pe zi, poate preveni ori diminua retenția de apă.
Detoxifiază organismul
În plus, fructul kaki este bogat în antioxidanți, care joacă un rol foarte important în detoxifierea organismului, dar și pentru sănătatea ficatului. Rolul antioxidanților este de a neutraliza toxinele și substanțele nocive din corp.
Combate stresul și oboseala
Fructul kaki poate alunga stresul și oboseala, dacă este consumat regulat, datorită conținutului ridicat de zaharuri și potasiu.
Benefic pentru inimă și vedere
Fructul kaki ajută la consolidarea sistemului cardiovascular, deoarece hrănește în mod natural inima. În plus, datorită beta carotenului, kaki protejează vederea și previne apariția bronșitei și pneumoniei.
Citeste si: 7 alimente care nu îngrașă, pe care să le adaugi în dieta ta zilnică
De asemenea, pe lângă aceste beneficii, fructul kaki este benefic și pentru persoanele care suferă de anemie sau depresie. Este recomandat și pentru persoanele cu sângerări gingivale, protejează organismul de bacterii precum E.Coli și Staphylococcus aureus și este recomandat dacă țineți dietă pentru slăbit, fiind un fruct sărac în calorii.
Câte calorii are fructul kaki
Pentru o cantitate de 100 de grame, fructul kaki are următoarele: 70 kcal; 19 gr carbohidrați; 1 gr proteine; 0 gr grăsimi; 0 mg colesterol; 3,6 gr fibre.
Rețete cu fructul kaki
Dacă v-ați plictisit să consumați fructul kaki ca atare, există numeroase rețete în care îl puteți integra, precum salate, gemuri și prăjituri. Iată câteva dintre acestea:
Gem de kaki
Ingrediente:
– un kg de kaki decojit și făcut piure intr-un blender;
– 375 g de zahăr alb;
– 60 ml de suc de lămâie;
– o jumătate de linguriță de coajă de lămâie;
– nucșoară.
Cum se prepară: într-o cratiță mare, la foc mediu, combină piureul de kaki cu zahărul, zeama și coaja de lamâie și nucșoara. Lasa gemul să fiarbă circa 30 de minute, până când se ingroasa. Toarnă-l în borcane sterilizate și sigileaza-le, apoi poți depozita gemul in frigider.
Salată cu năsturel și fructul kaki
Ingrediente:
1 lingură ceapă roșie tocată
60ml + 2 linguri suc proaspat de portocale
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12 - catena.ro
1 lingură oțet de vin
1 linguriță miere
sare și piper
60ml ulei de alune
60ml ulei vegetal
năsturel
4 andive roșii, tocate fin
80g alune de padure, prăjite și tocate
2-3 fructe kaki (Fuyu) curățate de coajă și tăiate
100g brânză de capră tăiată felii mici
Amestecă într-un bol ceapa, sucul de portocale, oțetul, mierea, uleiul, sare și piper. Adaugă andivele si năsturelul în bolul cu dressingul și amestecă Apoi pune alunele. Transferă totul pe un platou mare și pune pe margine feliile de kaki și de brânză.