
kanald.ro
Diverse
Maiaua sau plămădeala este un amestec de făină și apă care fermentează de-a lungul a câteva zile. Rezultatul este o drojdie naturală obținută în casă care înlocuiește cu succes drojdia din comerț.
Pâinea cu maia este mai sănătoasă decât pâinea cu drojdie pentru că are un conținut variat de fermenți naturali. De asemenea, numeroase persoane consideră că este mai gustoasă. Pâinea cu maia este puțin acrișoară comparativ cu pâinea făcută cu drojdie din cauza acidului lactic care se dezvoltă în maia în timpul procesului de fermentație.
Este important de reținut că maiaua se obține după o săptămână, nu o poți prepara imediat. Amestecul de făină și apă are nevoie de timp pentru a fermenta și a produce bacteriile bune care fac apoi pâinea de casă să crească și să devină pufoasă. De asemenea, trebuie să știi că maiaua se întreține zilnic adăugând apă și făină.
Citeste si: Paine facuta in casa, fara dospire, fara framantare. Cea mai simpla reteta de paine
Citeste si: Salată de "boeuf". Rețeta cu maioneză de post
Citeste si: Chiftele de post cu cartofi si orez. Reteta de post de chiftele de cartofi si orez
Poate rezista astfel ani la rândul, cu condiția să o „hrănești” zilnic.
Ai nevoie de:
un borcan de 800 de grame cu capac
un cântar de bucătărie
apă plată călduță
făină albă de grâu
făină de secară
Primul pas este să cântărești borcanul gol în care vei prepara maiaua. Notează pe un carnețel greutatea borcanului.
Amestecă 100 de grame de făină de secară cu 150 grame de apă călduță- cu o temperatură de aproximativ 30 de grade Celsius. Poți folosi orice tip de făină, însă este de preferat făina integrală care va fermenta mai ușor.
Citeste si: Lipii de casă fără drojdie: Sunt, pur și simplu, delicioase!
Citeste si: Paine toxica: ce tip de paine este toxica
Acoperă borcanul cu o farfurioară sau cu capacul, fără să-l înfiletezi.
Lasă borcanul la temperatura camerei, timp de 24 de ore.
Citeste cum se face maiaua pe eva.ro.