kanald.ro
Vedete
Cine e Alexandru Sautner. Biografie: vârstă, studii, carieră, afaceri. Află totul despre celebrul antreprenor
Biografie Alexandru Sautner: vârstă, studii, carieră, afaceri. Află totul despre afacerile sale din România.
Află cine este și cu ce se ocupă Alexandru Sautner. Biografie: vârstă, studii, carieră, afaceri. Iată cum a ajuns atât de cunoscut în România.
Cine este Alexandru Sautner
Alexandru Sautner are 55 de ani și este CEO al unei gelaterii foarte cunoscute de la noi din țară. Antreprenorul este de origine din Turnu Severin și are o experiență de peste 30 de ani în bucătărie.
A urmat studiile Liceului Economic, la secția de administrație publică, iar orele de practică se desfășurau prin diverse restaurante, unde a început să spele vase, apoi a început să fure meserie, de la cei care lucrau în bucătărie.
În timpul revoluției, Alexandru Sautner era în armată, la Marină. Când s-a întors acasă, a decis împreună cu un prieten, să se înroleze în Legiunea Străină. În drumul lor spre Marsilia, cei doi s-au oprit în Germania, pentru a face rost de bani. Alexandru Sautner s-a angajat într-un restaurant italian și acest pas a fost începutul carierei sale de bucătar.
„Germania a fost o întâmplare. Revoluția m-a prins în armată, la Marină. Am fost prima generație care a prins armata redusă. M-am întors acasă, în Turnu Severin și, cum toți plecau, am plecat și eu împreună cu un prieten, cu intenția de a ne înrola în Legiunea Străină.
Voiam să ajungem la Marsilia. Nu aveam niciun ban, așa că ne-am oprit în Germania, ca să facem ceva bani. Am început să lucrez într-un restaurant italian și am rămas acolo o perioadă care s-a tot prelungit.”, a povestit bucătarul.
Deși a avut o afacere de succes în Germania, Alexandru Sautner a decis să revină în România, în anul 2012, unde a luat totul de la zero, deschizând o plajă privată, cu restaurant, împreună cu Ciprian Marica. La scurt timp, a deschis gelateria din București, după ce a reuțit să obțină franciza de la italieni.
Alexandru Sautner este la a doua căsătorie. Bucătarul are doi copii din prima relație, o fată și un băiat și încă o fată împreună cu actuala soție, Flavia.
Bucătăria nu este singura lui pasiune. Bucătarul preferă să joace poker, să pescuiască și să facă sport, ori de câte ori are ocazia.
Citește și: Cine este Ștefan Popescu, noul jurat de la Chefi la cuțite. Vezi ce l-a făcut să fie remarcat de producători
Cu ce se ocupă Alexandru Sautner
Alexandru Sautner a început să lucreze în restaurantele din Germania, la vârsta de 21 de ani. A evoluat rapid în domeniu, așa că în anul 1998, acesta s-a asociat cu fostul său șef și împreună au deschis un restaurant. În anul 2003, antreprenorul l-a deschis pe al doilea, iar în 2005 a fost inaugurat și cel de-al treilea.
A avut o perioadă foarte aglomerată a vieții, când pasiunea pentru bucătărie a fost mai presus decât orice altceva, însă mereu s-a gândit să revină în România.
În 2013, Alexandru Sautner s-a asociat cu Ciprian Marica într-o nouă afacere. Acesta a vândut tot în Germania și a deschis o plajă destinată familiilor, cu restaurant, pe litoralul românesc.
La scurt timp, a reușit să realizeze un vis foarte mare pentru el: a deschis prima gelaterie în București, după ce a obținut fanciza unei companii din Italia.
„În șapte luni am lichidat tot și am plecat definitiv din Germania. În vara lui 2013, am văzut o plajă, lângă hotelul Rex din Mamaia, și am zis să facem ceva acolo. M-am asociat cu Ciprian Marica, pe care îl cunoscusem când venise să joace la Stuttgart, și am amenajat această plajă pentru familie în Mamaia.
Am vrut să aducem ceva nou la noi pe litoral, fiindcă toată lumea se axează pe club, muzică tare, alcool, dar nu exista o plajă unde să mergi cu familia; să fie muzică, dar mai lejeră, să fie un restaurant, un loc civilizat. Am vrut să fie ceva deosebit.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi - catena.ro
Avem și acum plaja aceea. Dar voiam mai mult și atunci am deschis gelateria – în București, nișa aceasta nu era acoperită. Nu-mi puteam închipui că în București nu poți mânca o înghețată bună. Am vorbit cu soția, ea m-a susținut și am găsit acest brand în Italia. E o afacere mică, de familie.
În 2015 s-a născut Cremeria Emilia. În momentul de față, avem opt locații fixe și una mobilă. Șase în București, una în Cluj, una în Timișoara.”, a declarat Alexandru Sautner, în urmă cu câțiva ani.
Alexandru Sautner vine în ajutorul angajaților
Alexandru Sautner a renunțat la tot în Germania și a revenit în România, cu speranțe mari. Acesta este CEO unei gelaterii din țară, însă acest lucru nu îl oprește ca periodic să îmbrace uniforma și să servească înghețată, cot la cot cu angajații.
De asemenea, antreprenorul preferă să ofere mai multe beneficii personalului, printre care și posibilitatea de a avansa în domeniu. Alexandru Sautner a declarat că unii dintre ei au plecat de la spălat de vase, iar în prezent sunt manageri.
„Eu îmi formez singur managerii. Unii sunt foarte interesați și pleacă de jos – șefa mea de laborator a plecat de la spălat de vase. E foarte implicată și pasionată, vrea să învețe în permanență. La fel, managerii mei din Timișoara, Mamaia sau Cluj au plecat de jos pentru că în acest domeniu nu există experiență și trebuie să-i învățăm noi.”, a mai spus bucătarul.
Surse: forbes.ro, antena3.ro