kanald.ro
Diverse
Ce riscă persoanele care renunță la carne sau adoptă un regim vegan. Specialiștii au explicat cât de important este să țină cont de anumite lucruri | EXCLUSIV
Numeroase vedete autohtone, dar și de peste Ocean au renunțat la carne sau au adoptat chiar un regim vegan, iar unele dintre ele îi sfătuiesc și pe fani să facă același lucru. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu nutriționistul Șerban Damian, pentru a afla care sunt riscurile la care acești oameni se expun și ce pericole ar putea întâmpina.
Unul dintre regimurile în tendințe în rândul vedetelor este cel vegetarian, prin care se renunță în totalitate la produsele de origine animală. Pe lângă acestea există și vedete care au renunțat doar la carne, cele două abordări fiind foarte diferite.
Starurile dau de cele mai multe ori tendințele, iar alimentația este unul din domeniile în care se întâmplă acest lucru. Astfel regimul vegan este la mare căutare printre staruri, dar și printre vedetele autohtone, iar fanii le urmează exemplul.
Nutriționistul Șerban Damian a vorbit despre renunțarea la carne, dar și ce presupune regimul vegan, cele două fiind total diferite.
Ce riscuri există pentru persoanele care renunță la carne
Renunțarea la carne este o alegere mai mult personală, iar în cazul în care există un aport echilibrat de proteine din alte surse, atunci oamenii nu riscă nimic. Nu este o indicație medicală în acest sens și nici nu există indicații care să interzică acest consum. Cel mai important este ca alimentul să fie consumat într-un mod echilibrat, iar dacă se renunță la carne, să existe un aport de proteine de calitate din alte surse.
Citeste si: 5 rețete de gustări sănătoase. Sunt delicioase și au puține calorii
„Ideea centrală, atâta atunci când se renunță doar la carne, cât și în situațiile în care se renunță la produsele de origine animală este aportul de proteine de bună calitate și dacă persoanele respective reușesc să își ia proteinele de bună calitate din restul alimentelor pe care le consumă.
În cazul în care vorbim doar de eliminarea cărnii, în principiu nu există niciun risc. Se poate trăi foarte bine și fără a mânca carne, pentru că ne putem aduce suficienți nutrienți de bună calitate din restul surselor de origine animală. Aici vorbim de lactate, ouă, pește plus cele de origine vegetală.
Renunțarea la carne nu prezintă riscuri pentru sănătate, cu condiția să există în rest o alimentație optimă”, a explicat nutriționistul Șerban Damian, pentru WOWbiz.ro.
Carne pregătită pentru grătar
Renunțarea la carne, o alegere personală
Cel mai important de știut este faptul că renunțarea la carne reprezintă mai mult o alegere personală, însă este foarte important ca oamenii să știe ce și cum să mănânce.
„În ceea ce privește consumul de carne, este vorba despre o alegere strict personală. Nu este o indicație medicală sau nu este mai bine să nu mănânci carne.
Contează foarte mult câtă carne se mănâncă, din ce surse, pentru că se știe faptul că de exemplu, carnea din mamifer, consumată în exces, poate genera anumite riscuri pentru sănătate. În timp ce carnea mai slabă de pasăre și peștele sunt mult mai ok pentru a fi integrate în alimentația noastră”, a precizat medicul, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.
Care sunt riscurile la care se expun veganii
În ceea ce privește regimul veganilor, mai exact al persoanelor care renunță în totalitate la tot ceea ce presupune alimente de origine animală, atunci regimul trebuie să fie echilibrat în proteine de origine vegetală. Medicul Șerban Damian a explicat faptul că oamenii trebuie să știe foarte clar că există alimente vegetale bogate în proteine, iar un regim vegan, bazat doar pe verdețuri și salate, din care nu sunt luați toți nutrienții necesari organismului ar putea fi periculos.
Citeste si: Rețetă de vișinată. Cum să pregătești la tine acasă cea mai bună băutură din vișine
„La vegani, acolo unde se elimină toate sursele de alimente de origine animală, pot exista anumite riscuri. Asta dacă alimentația, alimentele de origine vegetală sunt dezechilibrate.
Principala problemă în acest caz este aportul de proteine, care există în mod normal și în alimentele de origine vegetală, dar în cantități mai mici. Sunt proteine incomplete, nu au toți aminoacizii așa că trebuie consumate în anumite combinații și în anumite proporții.
Dar și veganii pot să aibă o viață ok, dacă reușesc să își echilibreze bine alimentația. Există suficiente surse de proteine și în zona de alimente vegetale: soia, mazăre, linte, fasole, năut, ciuperci, chiar și în cereale găsim o cantitate de proteine, deci cumva se poate concepe un regim alimentar echilibrat și doar pe bază alimentelor de origine vegetală”, a explicat nutriționistul”, a explicat nutriționistul Șerban Damian, pentru WOWbiz.ro.
Salată cu de toate
Construirea regimului vegan, extrem de importantă pentru sănătate
Este esențial ca în alimentația veganilor să existe alimente bogate în proteine de origine vegetală. Nutriționistul Șerban Damian a explicat cât de important este ca aceste produse să se regăsească în alimentație, pentru ca oamenii ce adoptă acest stil de viață să fie cât sănătoși, cu o alimentație echilibrată.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi - catena.ro
„Depinde foarte mult cum se construiește acest regim, ca să nu apară riscurile unei alimentații incomplete. Dacă regimul este bazat doar pe fructe și legume, adică pe salate, pe verdețuri, atunci există riscul ca persoanele să nu își asigure aportul necesar de proteine.
Aici intervine problema, există vegani care sunt foarte bine hrăniți și sănătoși, după cum există și oameni care nu știu să mănânce și consideră că pot trăi numai din salate”, a precizat nutriționistul Șerban Damian pentru WOWbiz.ro.
Ele sunt vedetele care au ales să fie vegane
În România există numeroase persoane publice care au ales să fie vegane. De ani de zile nu mai consumă carne și produse de origine animală și se mândresc cu asta.
Mai mult decât atât, unele dintre ele chiar recunosc faptul că acesta a fost secretul ca să piardă în greutate.
Printre vedetele din România care au ales să fie vegane se numără: Olivia Steer, Claudia Pavel este vegană de câțiva ani și susținea că a slăbit aproximativ 15 kilograme de când a adoptat acest nou stil. Ioana Ginghină duce un stil de viață lipsit de carne, iar printre vedetele care recomandă regimul vegan este și Andreea Raicu, ea sfătuindu-i pe cei care fac această alegere să facă și un set de analize înainte.
Peste Ocean sunt nume mari care au renunțat la carne, precum Ariana Grande, Natalie Portman și Beyonce.
Ai un pont sau informații care pot deveni o știre? Scrie-ne pe adresa [email protected]!