Postul Sfinților Petru și Pavel 2023. Vezi aici care sunt zilele cu dezlegare la pește din aceasă perioadă.
Zilele cu dezlegare la pește din Postul Sfinților Petru și Pavel 2023. Iată câteva idei de preparate din pește, potrivite pentru aceste zile din post.
Zile cu dezlegare la pește din Postul Sfinților Petru și Pavel 2023
Conform Calendarului Ortodox, Postul Sfinților Petru și Pavel va începe la data de 12 iunie 2023. Acesta are o durată de 17 zile, urmând ca pe data de 29 iunie, creștinii să îi cinstească pe cei doi Sfinți.
În perioada postului, credincioșii vor renunța la consumul produselor de origine animală și se vor limita la cele de post. Cu alte cuvinte, în perioada următoare, oamenii nu vor mai mânca lactate, ouă sau carne, sub nici o formă.
Cu toate acestea, există și zile în care creștinii ortodocși pot consuma pește. Iată care sunt zilele cu dezlegare, în acest post:
12 iunie, Luni: Începutul Postului Sfinților Petru și Pavel 2023,
17 iunie, Sâmbătă: Dezlegare la pește,
18 iunie, Duminică: Dezlegare la pește,
24 iunie, Sâmbătă: Dezlegare la pește,
25 iunie, Duminică: Dezlegare la pește,
29 iunie, Joi: Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Preparate din pește, pentru postul Sfinților Petru și Pavel
Spălați bine peștele și tăiați-l în porții potrivite. Apoi, condimentați-l cu sare, piper și mirodenii, după gust.
Curățați și spălați roșiile și ardeii. Tăiați aceste legume felii. Curățați și ceapa, tocați-o mărunt, dar păstrați câteva rondele deoparte.
Într-o cratiță încăpătoare, căliți ceapa tocată mărunt în ulei de floarea-soarelui încins. Când este rumenită, adăugați peste ea feliile de roșii și de ardei, precum și rondelele de ceapă. Adăugați puțină apă și lăsați totul să se rumenească.
Ulterior, turnați pasta de tomate dizolvată în apă în prealabil, precum și usturoiul curățat și tocat mărunt. Amestecați toate ingredientele și lăsați-le să fiarbă timp de 20 de minute. Adăugați sare și piper, după gust.
Separat, ungeți o tavă de cuptor cu ulei de floarea-soarelui și așezați porțiile de pește în ea, cu câte o felie de roșie deasupra. Apoi, turnați sosul de legume peste pește.
Dați tava în cuptorul încins la 180 de grade, pentru aproximativ 20 de minute.