WowNews logo WOWnews
Stories
novalue

Stiri

VEZI de ce nu e bine sa consumi cafea zilnic - Iti da energie si te trezeste insa poate avea aceste cauze grave asupra organismului

Cafeaua consumată zilnic reprezintă, pentru mulţi oameni, doza necesară de energie, fiind considerată un mod simplu şi ieftin de a face faţă oboselii, însă noi cercetări arată că efectele acestei substanţe asupra organismului sunt subestimate, putând fi o cauză a atacurilor de panică.

Potrivit cercetătorilor, cofeina este o substanţă psihoactivă extrem de puternică, informează dailymail.co.uk. Consumată moderat, cofeina îi face pe oameni să se simtă bine. În exces, însă, efectul este neplăcut, iar în cantităţi foarte mari ar putea fi chiar fatală.

Consumul în exces de cofeină poate provoca efecte secundare precum tahicardie, transpiraţie şi anxietate acută. Cel din urmă efect secundar este, în mod deosebit, îngrijorător, pentru că duce la creşterea incidenţei stărilor de depresie şi îngrijorare. Un adult din 20 suferă de anxietate, un sentiment de nelinişte sau teamă care poate fi uşor sau sever.

Citeste si: A sosit răspunsul mult așteptat! Mama Andreei Cuciuc, Diana, a răspuns în detaliu la preavizul pe care l-a primit de la jurist, în numele lui Nicolae și al lui Cristian Botgros: "Vă informez despre po

Impactul cofeinei asupra minţilor oamenilor nu este un subiect la care mulţi dintre consumatori să se gândească. Acea energie pe care o oferă cofeina alterează, însă, creierul. Cofeina este neobişnuit de mobilă în corp, molecula mică ajungând la creier în doar 20 de minute, şi depăşeşte cu uşurinţă bariera hemato-encefalică. Odată ajunsă acolo, cofeina blochează absorbţia de adenozină, un neurotransmiţător care îi indică creierului momentul în care o persoană este obosită.

Acest truc simplu îi împiedică pe oameni să se simtă obosiţi, astfel că nicio sarcină nu pare de nerezolvat. Dar cofeina are şi efecte fiziologice. Aceasta stimulează sistemul nervos central, astfel că se accentuează nivelul de vigilenţă, timpul de reacţie scade şi capacitatea de concentrare creşte. Tensiunea arterială creşte uşor, iar inima porneşte într-o cursă – toate simptomele asociate cu anxietatea.

Astfel, în timp ce aceste modificări fiziologice oferă un impuls puternic, cofeina poate avea efecte psihologice serioase. John Greden, de la Universitatea din Michigan (SUA), este de părere că excesul de cofeină poate face pe oricine anxios.

În lucrarea sa „Anxiety Or Caffeinism: A Diagnostic Dilemma”, Greden subliniază că, de multe ori, este trecut cu vederea faptul că „dozele mari de cofeină” pot induce simptome imposibil de distins de cele ale anxietăţii.

Garden a dat ca exemplu cazul unei asistente medicale în vârstă de 27 de ani, care se plângea de ameţeli, tremur al vocii, dispnee, dureri de cap şi bătăi neregulate ale inimii. Aceasta a fost iniţial diagnosticată cu anxietate, dar, mai târziu, s-a descoperit că principala cauza era consumul excesiv de cafea. Femeia consuma, în medie, 12 ceşti de cafea neagră pe zi. După ce a renunţat la a mai bea cafea, simptomele au dispărut.

Citeste si: Neînțelegerile dintre Marina Almășan și Georgică Cornu nu încetează nici în zilele noastre! Acum totul a pornit de la... un acoperiș: "Cine e Marina Almășan și ce cadouri trebuie să-i dau Marinei Almă

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12 - catena.ro

Citeste si: Cristian Botgros i-a cerut ceva ce niciun tată nu ar vrea SĂ AUDĂ VREODATĂ: "Am fost supărat și am plâns.Trebuie să își asume" Cuvintele fiului său din spital i-au rămas întipărite în suflet: "Îmi spu

Oamenii de ştiinţă precizează, totuşi, că acestea sunt exemple extreme. Majoritatea oamenilor consumă maximum trei – patru ceşti de cafea pe zi. Prin urmare, tratamentul iniţial ideal pentru tratarea anxietăţii în cazul persoanelor care consumă cofeină constă în eliminarea acesteia din dietă, pentru a stabili dacă există îmbunătăţiri ale stării de sănătate, înainte de a administra tratamentul medicamentos tradiţional.

De asemenea, cofeina a fost asociată cu atacurile de panică, ce sunt trecătoare, dar care pot afecta foarte mult organismul şi pot fi extrem de comune.