WowNews logo WOWnews
Stories
Trio-ul de fructe cu super-beneficii pentru sănătatea ta!

Diverse

Trio-ul de fructe cu super-beneficii pentru sănătatea ta!

Ananasul, papaya și fructul dragonului ar trebui să fie nelipsite din dieta ta! Lui Cristofor Columb i se datorează răspândirea ananasului în Europa, după una dintre expedițiile sale în America de Sud. Considerat imediat „extravagant” și, prin urmare, ales pentru cele mai fastuoase banchete, astăzi acest fruct exotic este recunoscut nu numai pentru aroma sa dulce, ci și pentru gama sa largă de beneficii pentru sănătate.

Ce proprietăți antiinflamatorii are un ananas?

Citeste si: VIDEO Neajunsurile din copilărie au revenit în viața pe care astăzi o trăiește Tanti Vasilica! Ce îi sfătuiește aceasta pe tinerii din zilele noastre? "Casa-i gata să cadă!" - kfetele.ro

Ananasul este singura sursă dietetică de bromelaină, o enzimă proteolitică (adică un amestec de enzime care digeră proteinele) cu proprietăți antiinflamatorii. Bromelaina, de fapt, activează producția de substanțe care nu numai că contracarează durerea, dar reduc și umflăturile și vânătăile, deoarece conțin substanțe chimice care împiedică coagularea sângelui. Această enzimă ajută, de asemenea, la curățarea celulelor deteriorate.

Studiile au arătat că bromelaina poate acționa și împotriva cancerului. Un ananas conține, de asemenea, beta-caroten, care poate proteja împotriva cancerului de prostată și de colon.

Vitamina C, conținută în sucul de ananas, poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă. O serie de studii au arătat că un aport mai mare de vitamina C determină o scădere a riscului de boli coronariene. În plus, la fel ca și în cazul cancerului, riscul de boli de inimă este redus cu o dietă bogată în fibre.

Vitamina C din ananas joacă un rol crucial și în protejarea vederii datorită proprietăților sale antioxidante. O dietă bogată în vitamina C ar putea încetini cu 33% riscul de progresie a acestei boli, una dintre principalele cauze de orbire la nivel mondial.

Sucul de ananas conține mai multe vitamine și minerale, printre care vitamina C deja menționată, betacaroten, cupru, zinc și acid folic. Multe dintre acestea pot contribui la îmbunătățirea și creșterea fertilității atât la bărbați, cât și la femei. 

Riscurile de apariție a astmului sunt mai mici la persoanele care consumă o cantitate mare de anumiți nutrienți. Unul dintre aceștia este betacarotenul, care se găsește – așa cum am menționat deja – în ananas (și în alte fructe, cum ar fi mango, papaya, caise și pepene galben).

Dacă tot am menționat papaya să povestim un pic și despre acest fruct. Papaya are o formă alungită și poate fi de culoare verde, galbenă sau portocalie. Proprietățile unei papaya proaspătă sunt un aliat prețios pentru sănătatea noastră. Este bogată în minerale precum magneziu și potasiu, în timp ce principalele vitamine din papaya sunt vitamina C, vitamina A și acidul folic. Este bogată și în antioxidanți, inclusiv carotenoizi, care luptă împotriva îmbătrânirii și a bolilor asociate, inclusiv a cancerului. Proprietățile papaya deshidratată sunt similare, însă este important să se acorde atenție ingredientelor și cantităților consumate, deoarece aceasta este adesea preparată cu adaos de zahăr.

Cum se mănâncă papaya? Papaya trebuie să fie bine coaptă, deci trebuie să aibă o textură ușor moale la atingere și o culoare galbenă sau portocalie. Ideal ar fi să fie consumată proaspătă, punând-o la frigider pentru câteva ore, dacă este posibil. Odată spălată și tăiată în două pe lungime, semințele centrale ale papaya trebuie îndepărtate înainte de a o consuma.

Papaya este foarte versatilă în bucătărie și poate fi folosită atât pentru preparate dulci, cât și sărate. Iată câteva exemple:

– La micul dejun sau la gustare, într-un bol cu iaurt și nuci.

– Ca aperitiv, în combinație cu șuncă.

Citeste si: VIDEO În ce condiții trăiește acum Tanti Vasilica? Bătrâna a avut și case și palate, însă ceva s-a rupt la un moment dat! "Mi-a fost greu!" - kfetele.ro

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii - catena.ro

Citeste si: Veronica, SURPRINSĂ ÎN CLUB într-un mod care i-a șocat chiar și pe cei mai sceptici. Gestul care l-a făcut pe Ahmed să REACȚIONEZE imediat: "Asta înseamnă că...". Câteva secunde de video au fost sufic

– Poți să zdrobești fructul, se amestecă apoi cu sare, piper și lămâie pentru a face un sos care să însoțească un fel principal.

– Se poate adăuga papaya tăiată în bucăți mici în aluatul de prăjituri sau brioșe.

Al treilea fruct care nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă echilibrată este fructul dragonului. Este împărțit în trei soiuri principale, fiecare dintre ele fiind recunoscută după culoare. Fructul dragonului are o pulpă dulce și colorată, cu multe semințe mici, negre și gustoase. Recoltarea fructului dragonului necesită răbdare și meticulozitate, atât în timpul recoltării, cât și în timpul polenizării. Acesta este motivul pentru care este unul dintre cele mai scumpe fructe exotice de pe piață. Și cel mai indisponibil. 

În 2006, cercetătorii au studiat conținutul și beneficiile fructului dragonului roșu. Rezultatele au indicat că atât pulpa, cât și coaja sunt bogate în polifenoli și reprezintă o bună sursă de antioxidanți. Polifenolii sunt molecule care previn oxidarea celulelor. Adică îmbătrânirea prematură a organismului nostru. Pe lângă gustul său dulce, care îi încântă pe gurmanzi, fructul dragonului este, așadar, și un aliat al sănătății. Trebuie ales, însă cu atenție: solzii să fie fermi, nu prea tari, dar mai ales fără pete. Pentru o degustare ușoară, este suficient să îl tai pe lungime și să îndepărtezi pielea. Este perfect pentru prăjituri cu brânză sau salate de fructe. Dar poate fi folosit și la prepararea cremelor sau a prăjiturilor. Floarea fructului dragonului este, de asemenea, comestibilă și poate fi folosită mai ales pentru a prepara ceai.