Iată ce tradiții și obiceiuri există de Mucenici și ce este bine să faci pe 9 martie!
Pe data de 9 martie 2023 se sărbătoresc Sfinții Mucenicii, dată în care se spune că se deschid porțile Raiului și mormintele.
De Mucenici, gospodinele obișnuiesc să gătească mucenici, numiți în funcție de fiecare zonă a țării: Mucenici, Bradoși, Măcinici, Moșii de Mărțișor sau Sfințișori.
Femeile obișnuiesc să gătească, colaci din aluat de cozonac, care se ung cu miere și nucă. În anumite zone ale țării, în Dobrogea și Muntenia, colacii sunt făcuți tot în forma cifrei 8, dar de mici dimensiuni și nu sunt copți, ci fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă. Aceștia sunt sfințiți la biserică și se dau drept pomană în memoria persoanelor decedate.
O altă tradiție de Mucenici este ca bărbații să consume 40 sau 44 de pahare cu vin, în cinstea celor 40 de Sfinți Mucenici.
Pe 9 martie, se obișnuiește să se aprindă focuri în curți și grădini sau pe câmp pentru noroc și protecție împotriva relelor. Copiii obișnuiesc să sară peste focuri pentru a fi feriți de boli, iar femeile iau cenușa de după și o presară în jurul casei pentru a fi ferită de șerpi.
Tot de Mucenici, tradiția spune că cei care au stupi este bine să îi curețe în această zi. Mai exact, se scoate mierea din stupi, fiind folosită mai apoi la mucenici. În unele zone ale țării, se obișnuiește ca stupii să fie unși cu țuică pentru ca roiul de albine să se înmulțească până anul următor.
O altă tradiție de mucenici este ca bărbații să mănânce câte o lingură de semințe de floarea-soarelui sau de dovleac, pentru fiecare pahar de vin pe care îl beau. Se spune că acest obicei aduce noroc la bani.
De asemenea, de Mucenici este bine să se împartă și 40 de nuci frumoase, în coajă, tinerilor căsătoriți, pentru ca aceștia să aibă parte de o căsnicie frumoasă și lungă.
Un alt obicei pe 9 Martie este de a porni simbolic plugul, deoarece sărbătoarea de Mucenici semnifică deschiderea ciclului sărbătorilor de primăvară și a muncilor câmpului, fiind consacrată agricultorilor.
Vremea din ziua de Mucenici este importantă, deoarece tradiția spune că dacă plouă în această zi, atunci și în ziua de Paște va ploua. Dacă tună, atunci va fi o vară prielnică tuturor culturilor. Dacă noaptea dinaintea zilei de Mucenici va îngheța, atunci se spune că va fi o toamnă lungă.
Mucenicii moldovenești sunt realizați în formă de 8 din aluat de cozonac, fiind serviți cu miere și nucă pe deasupra. Iată ingredientele și modul de preparare pentru cei mai buni mucenici moldovenești!
În primul rând, se amestecă ingredientele pentru aluat și se frământă cu mâna, cu ajutorul mixerului sau al mașinii de făcut pâine, până când acesta capătă o textură densă și elastică.
Lasă aluatul la crescut pentru aproximativ o ora și modelează apoi mucenicii (de obicei, în formă cifrei 8). Așează mucenicii direct în tava de copt, apoi unge-i cu puțin lapte. Pune aluatul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 20-25 de minute.
În acest timp, pregătește siropul din ingredientele mai sus menționate, puse împreună la fiert. Dacă nu iți place esența de vanilie, poți folosi una de rom sau orice alta aromă pe gustul tău.
După ce scoți mucenicii din cuptor, lasă-i câteva minute la răcit și toarnă siropul cu lingura peste ei (cam două linguri pentru un mucenic). Așteaptă până când siropul este bine absorbit și folosește apoi o pensulă pentru a unge mucenicii cu miere, presărând nucă măcinată pe deasupra.