WowNews logo WOWnews
Stories

Vedete

Ti-e pofta de un tort cu martipan? Uite cum poti sa pregatesti un astfel de desert delicios!

Daca simti nevoia sa mananci o felie delicioasa de tort, cel mai bine ar fi sa il prepari singur. Astfel esti sigur ca rezultatul nu contine E-uri, are ingrediente naturale si te poti mandri ca tu ai fost persoana care a facut o asemenea minunatie

„“Boala mea” (cu ghilimelele de rigoare) sunt torturile cu martipan sau fondant. Sincer sa fiu nu prea ma omor dupa ele, insa imi mai intra din cand in cand pe mana cate unul. Ce-i drept, am o reticenta fata de colorantii alimentari si poate de-aceea nu  impartasesc acelasi entuziasm ca alte persoane atunci cand vad niste macarons, sa zicem.

Revenind la ordinea zilei am avut de pregatit un tort impreuna cu Mehrzad pentru un amic de-al lui. Trebuie sa recunosc ca a durat ceva pentru ca am vrut ca fiecare strat sa aiba aroma lui specifica”, a declarat Alex Cirtu pe blogul lui.

Citeste si: Igor Cuciuc își plângea amarul în direct, în urmă cu câteva luni. Artistul se afla la capătul puterilor: “Perna noastră a fost udă în fiecare seară de lacrimile mamei și lacrimile tatălui.” - kfetele

Fostul concurent de la MasterChef a dezvaluit reteta si a spus ca, desi pare dificila la prima vedere, tortul se pregateste foarte usor.

INGREDIENTE:

Pentru blat:

400 g faina
125 de g unt
3 oua
300 ml lapte batut
150 g zahar
1 plic de praf de copt
2 linguri de zeama de lamaie
7-8 biscuiti digestivi

Pentru sirop:

la 1 cana de zahar, 2 cani de apa,  3 linguri apa de trandafiri

Pentru jeleu

500 ml suc cranberry
2 pliculete de Tort Gelee
2 lingurite de miere

Mousse de banane si mascarpone:

Citeste si: Conflictul între familiile Cuciuc și Botgros contiunuă. Cristi Botgros ajunge la audieri. Ce ar fi făcut tânărul în timp ce Andreea era jos: “Cel mai neomenește mi se pare să dai scrum de țigară...” -

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12 - catena.ro

Citeste si: NU mai e cale de întoarcere...Ahmed a spus ceva ce a distrus-o pe Kira. A încercat să fie puternică, dar lacrimile din ochii ei au dat-o de gol: "Poți să zici ce vrei tu, dar ai...". Moldo nu a mai re

150 g mascarpone
2 banane
300 ml frisca lichida
(zahar daca este nevoie)

Aditionale:

3 mere
50 g zahar brun
1 ananas proaspat
1 varf de cutit de sare
2 lingurite de esenta de cafea
350 g fondant
zahar pudra pentru intins fondantul
faina + unt pt tapetat sau hartie de copt
folie de plastic

MOD DE PREPARARE:

Nu trebuie sa va sperie multitudinea ingredientelor din acest tort. E chiar foarte usor de facut doar ca trebuie sa tineti cont de toate etapele.
Pentru inceput incalzim cuptorul la 180˚ C.  La foc mic punem la redus cele doua cani de apa cu zaharul. O lasam sa se raceasca, iar cand s-a racit adaugam apa de trandafiri.
Macinam biscuitii si ii amestecam intr-un castron impreuna cu faina si un varf de cutit de sare.
Temperam untul la Bain Marie si il amestecam cu  zaharul, oualele si esenta de cafea.  Treptat, treptat, folosindu-ne si de un mixer, incorporam putin cate putin si laptele batut . Compozitia va deveni usor pufoasa.
Amestecam apoi incetul cu incetul aceasta compozitie cu faina, biscuitii si sarea folosindu-ne de un mixer.
Stingeti praful de copt cu zeama de lamaie intr-un pahar separat si apoi amestecati-le cu aceasta compozitie folosindu-va de o lingura. Incercati sa le distribuiti egal prin toata aceasta compozitie.
Impartim compozitia in trei parti egale si le introduceti pe rand in  cuptor la 180˚ C.  N-ar trebui sa dureze mai mult de 20 de min fiecare.  Daca aveti o singura forma atunci va trebui sa coaceti de trei ori in aceasta. Nu deschideti cuptorul in primele 20 de minute pentru ca altfel praful de copt nu isi va mai putea indeplini rolul. Faceti testul cu scobitoarea sa vedeti daca blaturile sunt facute Blaturile nu trebuie sa fie foarte groase.
Le scoateti apoi pe un tocator pe fiecare in parte, sa se raceasca.
Blenduim bananele ca mai apoi sa le amestecam cu mascarponele la temperatura camerei.
Batem frisca cu un mixer pana aproape de final, adaugam crema de mascarpone si bananele zdrobite si continuam sa amestecam pana acestea toate s-au inchegat. Adaugati si zahar pudra dupa gust daca frisca lichida nu este deja indulcita.
Ananasul il taiem cubulete si il prajim putin in tigaie. Il lasam apoi la scurs intr-o sita.
Merele le dam pe razatoare si le caramelizam in zahar brun si le lasam si pe acestea la scurs intr-o sita.
Cand blaturile s-au racit le insiropam cu siropul din apa, zahar si apa de trandafiri (care a fost lasat la racit). Nu trebuie sa exagerati cu insiroparea. Tortul oricum va trebui sa stea peste noapte in frigider si va asigur ca a doua zi, cand ingredientele s-au amestecat mai bine, va fi suficient de insiropat si numai bun de mancat.
Mai departe adaugati jumatate din cantitatea de mousse de banane si mascarpone peste care veniti cu marul caramelizat.
Adaugati si blatul urmator (si acesta va trebui inmuiat in acel sirop) peste care vom adauga bucatile de ananas.
Pregatiti jeleul de cranberry dupa instructiunile de pe pachet. In 500 ml de suc de cranberry veti adauga 2 pliculete de Tort Gelee si 2 lingurite de miere.  Se amesteca continuu cu telul. Amestecul obtinut se pune la fiert cca. 1 minut. Jeleul obtinut se toarta peste bucatile de ananas.
Intr-un final adaugam si ultimul blat (la fel insiropat) pe care-l imbracam cu restul de mousse de banane cu mascarpone care ne-a mai ramas.
Il lasam peste noapte in frigider.
Ziua urmatoare ne apucam de intins fondantul.  Intindem niste folie de plastic pe blatul de lucru peste care venim cu zahar pudra. Astfel fondantul nu se va lipi. Punem zahar pudra si pe sucitor/facalet si cu ajutorul acestuia il intindem atat cat avem nevoie. Mie imi place sa las intotdeauna fondantul gros cam de 3-4 mm. Il aplicam peste tort apasand foarte usor la baza acestuia, pe toata circumferinta sa.