
kanald.ro
Stiri
Superstiţiile spun că în noaptea dintre ani este bine să consumi păstrăv ca să fii iute şi curat, dovleac ca să ai parte de stabilitate sau statornicie, iar boabe de struguri, neapărat 7 sau 12, pentru comuniunea cu semenii. Aceste tradiţii sunt vechi de sute de ani.
Profesorul de istorie Vasile Focşeneanu, din Breaza, un cunoscut etnolog din zona Prahovei, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că tradiţiile şi ritualurile de Anul Nou diferă de la o zonă etnografică la alta.
În mai multe zone există, de exemplu, tradiţia peştelui.
“Se spune că trebuie să mănânci peşte de Anul Nou ca să fii iute ca el, ţine de zonă şi întâlneşti această tradiţie mai ales unde este un curs de apă, cum ar fi Brăila, Constanţa, Galaţi sau Tulcea.
Ca ritual, în noaptea dintre ani se sparge dovleac.
“Pentru zona noastră, în Muntenia legumele şi fructele au un rol esenţial de Anul Nou. Pe Valea Superioară a Prahovei există ritualul celor doi dovleci. Primul se pocneşte după ce prima ceată de colindători vine la gospodărie şi anume pe 23 decembrie, dovleacul fiind spart în spatele gospodăriei. Al doilea dovleac este pocnit de pragul casei sau în faţa casei în primul ceas al Anului Nou.
Dovleacul este considerat o legumă sacră care dă stabilitate. Strugurele asigură comuniunea cu cei din jur.
“Dovleacul, ca şi tradiţie de Anul Nou este considerat o legumă sacru, consumat de Revelion el dă stabilitate, e semnul statorniciei. Boabele de struguri, şapte la număr, consumate în perioada de trecere în noul an sau 12 la număr înseamnă comuniunea între semeni. Strugurele este şi el un fruct specific zonei noastre”, a mai declarat profesorul de istorie din Breaza.