kanald.ro
Platou cu fructe de mare
Platou cu fructe de mare
Diverse
Află ce se poate mânca în Postul Paștelui 2024. Vezi dacă poți consuma fructe de mare în această perioadă.
Postul Paștelui a început pe data de 18 martie 2024. Una dintre cele mai întâlnite controverse din această perioadă este legată de consumul fructelor de mare. Iată ce spun preoții.
Paștele este precedat de o perioadă de post, de 7 săptămâni. Credincioșii care aleg să postească renunță la consumul produselor de origine animală. Mai exact, aceștia nu vor mai mânca lactate, ouă și carne, până pe data de 5 mai, atunci când sărbătorim Învierea Domnului.
Postul Paștelui este considerat cel mai aspru din an, deoarece sunt doar două zile cu dezlegare la pește: pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 28 aprilie, Intrarea Domnului în Ierusalim, duminica Floriilor.
În ultimii ani, unii creștini au ales să consume și fructe de mare, pe parcursul postului, asemeni părinților din Grecia, de exemplu, însă preoții nu susțin acest lucru.
Potrivit bisericii, în perioada postului NU se mănâncă fructe de mare, decât în zilele cu dezlegare la pește. Iată ce spun părinții!
„Fructele de mare nu sunt de post. Sunt fiinţe. E un fel de şmecherie, din lăcomie. E foarte limpede că nu-s de post. Pentru că sunt nişte fiinţe, chiar dacă n-au sânge”, a declarat Arhiepiscopul Teodosie.
„Sunt foarte mulți oameni care, în toate posturile consumă fructe de mare. Eu fructele de mare le consider precum peștele și se mânâncă doar când este dezlegare la pește. Chiar dacă nu au sânge. Nici iarba nu are sânge, nici salata, nici ceapa, nici cartoful nu are sânge. Nici mazărea, nici morcovul, nici macaroana.
Deci, în momentul în care noi postim cu fructe de mare, după tipicul grecesc, că ei sunt o țară înconjurată de apă și își permit acest lux, noi ce facem? De fapt,
Citește și: Clătite de post fără apă minerală. Se prepară rapid și sunt delicioase
Spaghete cu fructe de mare
Fructe de mare sunt, în gastronomie, animale marine mici, precum: creveți, languste, stridii, homari, languste, scoici, sepii, caracatițe etc. Deși majoritatea speciilor de crustacee sunt recoltate din mediile cu apă sărată, unele tipuri se găsesc în apele dulci.
Fructele de mare utilizate ca o sursă de hrană de oameni includ multe specii de scoici, midii, stridii și melci. Unele crustacee care sunt consumate în mod obișnuit sunt creveții, homarii, racii și crabii.
În unele părți ale lumii, fructele de mare sunt numite „roadele mării”, animale marine sau de apă dulce.
Chiar dacă nu au sânge, așa cum spun multe persoane, acestea sunt vietăți, care se pot consuma în afara postului sau în zilele cu dezlegare la pește.Denumirea de „ fructe” vine de pe vremea când oamenii credeau că marea le oferă hrană, pentru a se bucura de gustul lor desăvârșit. Astfel, aceste ființe care trăiesc în apă au fost considerate mereu delicatese, asemeni fructelor gustoase și pline de vitamine.
Citește și: 20 de mesaje de trimis în Postul Paștelui. Ce se urează în această perioadă
Salată de post cu legume și năut
Postul Paștelui este o perioadă în care credincioșii sunt mai aproape de Dumnezeu, prin abținerea de la consumul alimentelor de origine animală, rugăciune, milostenie, spovedire și împărtășire.
Între 18 martie- 4 mai 2024, credincioșii care vor să postească pot mânca fructe, legume, leguminoase, pâine, colaci de post și multe alte alimente. La praznicul Bunei Vestiri, pe 25 martie şi în Duminica Floriilor, pe 28 aprilie, se dezleagă la pește.
Potrivit bisericii, în primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să țină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puțină pâine şi bea apă.
De asemenea, marii părinți îi sfătuiesc pe creștinii ortodocși ca, în primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, să țină post complet.
Miercuri, în Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, după oficierea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn.
În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puțin vin.
Surse: basilica.ro, doxologia.ro