WowNews logo WOWnews
Stories
Rețete tradiționale de Anul Nou Evreiesc 5784
Rețete tradiționale de Anul Nou Evreiesc 5784

Diverse

Rețete tradiționale de Anul Nou Evreiesc 5784. Vezi ce obișnuiesc să mănânce evreii la această sărbătoare

Rețete tradiționale de Anul Nou Evreiesc 5784. Iată 3 preparate delicioase, nelipsite de pe masă în zilele de sărbătoare.

Rețete tradiționale de Anul Nou Evreiesc 5784. Vezi ce obișnuiesc să mănânce evreii la această sărbătoare.

Rețete tradiționale de Anul Nou Evreiesc 5784

Potrivit calendarului erabic, pe data de 15 septembrie are loc Noul An Evreiesc 5784. În această zi, evreii sărbătoresc crearea primilor oameni, Adam și Eva. În Tora i se mai spune și Yom Hatrua.

Citeste si: Zeci de urmăritori au felicitat-o pe Carmen de la Sălciua, după ce a apărut într-o rochie în care se observa burtica artistei. Aceasta a făcut un anunț important: “Sper ca am lămurit situația.” - kfet

Obiceiurile de Roș Hașana includ sunarea din shofar și o cină familială la care se consumă mâncăruri simbolice cum ar fi mere unse cu miere, pentru ca anul care începe să fie un an bun și dulce.

Conform tradiției, chiar și alte alimente trebuie să fie prezente și binecuvântate pe masa cinei de Noul An: rodii, curmale, morcovi, dovleac, fasole verde, praz, o sfeclă precum și un cap de pește.

1.Rețetă tradițională Jodenkoeken: Fursecuri evreiești 

Ingrediente:

  • 200 de grame făină,
  • 125 de grame zahăr,
  • 125 de grame unt,
  • 1 ou,
  • 1 lingură plină scorțișoară,
  • 1 linguriță sare,
  • 1 praf de copt,
  • 1 zahăr vanilat.

Mod de preparare rețeta tradițională:

  • Untul moale se amestecă împreună cu zahărul apoi se adaugă făina, praful de copt, condimentele(scorțișoară) și praful vanilat, sarea.
  • Se face prin amestec o bila bine omogena(cu mana) și se lasă la frigider să se odihnească cca 1 oră.
  • Pe masa de lucru curată se rup bile din aluat și se aplatizează cu mâna (rotunde), se pun pe hârtie de copt și se dau la cuptorul încălzit la foc mic, 175 grade, aproximativ 15 minute.
  • Se scot și se lasă să se întărească puțin pentru a nu se rupe la scosul din tavă.

Citește și: Anul Nou Evreiesc 2023: În ce an trec evreii, de fapt, pe 15 septembrie

Rețete tradiționale de Anul Nou Evreiesc 5784

2. Rețetă tradițională Kugel de cartofi

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi albi, făinoși,
  • 4 ouă mari,
  • 1 lingură de făină,
  • ½ plic praf de copt,
  • 2 cepe albe, mari,
  • sare, după gust,
  • piper, după gust,
  • 75 g untură de rață sau gâscă (sau 75 ml ulei),
  • Pentru servit: 100 g smântână fermentată, chives sau codițe de ceapă verde.

Mod de preparare:

  • Cureți cartofii de coajă și îi dai prin răzătoarea mare. Îi scurgi bine și îi pui într-un castron mare. Procedezi la fel cu cepele și le adaugi peste cartofi.
  • Torni untura topită și răcită (sau uleiul) și amesteci.
  • Combini făina cu praful de copt și o cerni peste restul ingredientelor.
  • Adaugi ouăle bătute, asezonezi cu sare și piper, după gust și omogenizezi compoziția.
  • Ungi cu untură de pasăre sau cu ulei o tavă cu pereții înalți și o dai 10 minute la cuptorul preîncălzit la 190 °C.
  • Torni compoziția de cartofi în tava încinsă, iar acest pas este necesar pentru ca budinca să prindă o crustă crocantă la bază.
  • Coci budinca tradițională aproximativ 45 de minute, până ce e rumenită.
  • Kugelul se servește cu smântână fermentată și chives tocat sau codițe de ceapă verde tocate. 

Citește și: Mesaje și urări de Anul Nou Evreiesc 2023. Cele mai frumoase gânduri pentru evreii care trec în anul 5784

Citeste si: Igor Cuciuc își plângea amarul în direct, în urmă cu câteva luni. Artistul se afla la capătul puterilor: “Perna noastră a fost udă în fiecare seară de lacrimile mamei și lacrimile tatălui.” - kfetele

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii - catena.ro

Citeste si: Igor Cuciuc, neputincios fără ajutorul lui Nicolae Botgros. CE A RECUNOSCUT în fața tuturor: "Am plâns împreună". După toate acuzațiile publice care au zdrobit familia dirijorului, nimeni NU credea că

Rețete tradiționale de Anul Nou Evreiesc 5784

3. Rețetă tradițională de mere la cuptor cu miere

Ingrediente:

  • 5-6 mere,
  • 100 de grame de fistic, nuci sau alune, bine tocate,
  • 4 linguri de zahăr,
  • 5 linguri apă,
  • 150 de grame de miere,
  • 20 de grame de unt,
  • scorțișoară,
  • vin roșu.

Mod de pregătire:

  • Se spală merele și se îndepărtează partea din mijloc, cu semințe, apoi se așează într-o tavă.
  • Se amestecă nucile cu puțin lichior sau esență de rom,
  • Amestecul obținut se pune în mijlocul merelor, apoi se presară scorțișoară, pentru un gust tradițional.
  • Se pune câte un cub mic de unt pe fiecare măr și apoi se toarnă un amestec de vin cu miere.
  • Pentru ca mărul să nu se spargă în timpul coacerii, este necesar să-l prindem cu o scobitoare.
  • Coaceți timp de 25 de minute la 180 de grade.

Surse: bucataras.ro, clickpoftabuna.ro