Rețete tradiționale de Anul Nou Evreiesc 5784. Iată 3 preparate delicioase, nelipsite de pe masă în zilele de sărbătoare.
Rețete tradiționale de Anul Nou Evreiesc 5784. Vezi ce obișnuiesc să mănânce evreii la această sărbătoare.
Rețete tradiționale de Anul Nou Evreiesc 5784
Potrivit calendarului erabic, pe data de 15 septembrie are loc Noul An Evreiesc 5784. În această zi, evreii sărbătoresc crearea primilor oameni, Adam și Eva. În Tora i se mai spune și Yom Hatrua.
Obiceiurile de Roș Hașana includ sunarea din shofar și o cină familială la care se consumă mâncăruri simbolice cum ar fi mere unse cu miere, pentru ca anul care începe să fie un an bun și dulce.
Conform tradiției, chiar și alte alimente trebuie să fie prezente și binecuvântate pe masa cinei de Noul An: rodii, curmale, morcovi, dovleac, fasole verde, praz, o sfeclă precum și un cap de pește.
Untul moale se amestecă împreună cu zahărul apoi se adaugă făina, praful de copt, condimentele(scorțișoară) și praful vanilat, sarea.
Se face prin amestec o bila bine omogena(cu mana) și se lasă la frigider să se odihnească cca 1 oră.
Pe masa de lucru curată se rup bile din aluat și se aplatizează cu mâna (rotunde), se pun pe hârtie de copt și se dau la cuptorul încălzit la foc mic, 175 grade, aproximativ 15 minute.
Se scot și se lasă să se întărească puțin pentru a nu se rupe la scosul din tavă.
Pentru servit: 100 g smântână fermentată, chives sau codițe de ceapă verde.
Mod de preparare:
Cureți cartofii de coajă și îi dai prin răzătoarea mare. Îi scurgi bine și îi pui într-un castron mare. Procedezi la fel cu cepele și le adaugi peste cartofi.
Torni untura topită și răcită (sau uleiul) și amesteci.
Combini făina cu praful de copt și o cerni peste restul ingredientelor.
Adaugi ouăle bătute, asezonezi cu sare și piper, după gust și omogenizezi compoziția.
Ungi cu untură de pasăre sau cu ulei o tavă cu pereții înalți și o dai 10 minute la cuptorul preîncălzit la 190 °C.
Torni compoziția de cartofi în tava încinsă, iar acest pas este necesar pentru ca budinca să prindă o crustă crocantă la bază.