Îți propunem câteva rețete de plăcintă cu prune, gustoase și simplu de făcut!
Cele mai gustoase deserturi pot avea la bază fructe delicioase, care ne pot salva de multe ori silueta. Există altele care sunt permise în zilele de post sau pot fi mâncate chiar și de către diabetici.
Rețete de plăcinte cu prune
Îți aducem în atenție cinci rețete gustoase de plăcinte cu prune, care vor satisface toți invitații de la masă. Cu cât sunt mai coapte fructele, cu atât deserturile vor căpăta o savoare deosebită.
Rețete de plăcinte cu prune[Sursa foto: Shutterstock]
Plăcintă cu prune nemțească
Timp de preparare: 140 minute
Ingrediente pentru 12 porții
2 kilograme de prune 500 grame de făină 25 grame drojdie proaspătă (sau 7 grame uscată) 100 grame de zahăr 150 grame unt 250 ml lapte călduț 1 ou 1 plic de zahăr vanilat 1 vârf de cuțit de sare coajă de la o lămâie 3 linguri pesmet
plus
4 linguri zahăr brun 1 lingură rasă de scorțișoară măcinată
Mod de preparare
Puneți în vasul mașinii de pâine laptele călduț, untul tăiat cubulețe, coajă de lămâie, zahărul vanilat, oul, 100 grame de zahăr, făina și drojdia.
Setați programul pentru aluat și lăsați aparatul să meargă.
Până dospește aluatul pregătiți tava cuptorului și tapetați-o cu hârtie de copt (de pergament/cerată). Spălați prunele și îndepărtați-le codiță.
Folosiți un cuțit mic dar bine ascuțit pentru a secționa pe jumătate prunele pe lungime
Îndepărtați sâmburii prunelor și faceți o crestătura ușoară, pe lungime, pe fiecare jumătate de prună. Acesta incizie va preveni curbarea fructelor pe blat.
Încingeți cuptorul la 180 de grade (temperatura medie).
După ce coca a dospit, scoateți-o din mașina de pâine și întindeți-o cu mâna pe masă tapetată cu făină. Atenție: Nu folosiți sucitorul/merdenea pentru că va inhibă creșterea.
Mutați coca în tavă și întindeți-o cu mâna pe toată suprafața tăvii.
Înțepați coca, pe toată suprafață, cu o furculița, pentru a preveni creșterea dezordonată.
Presărați pesmet peste tot aluatul. în acest fel zeamă fructelor nu va influență coacerea.
Puneți prunele în tavă, una lângă altă, cu coajă în jos, până când toată coca este acoperită
Introduceți tava la cuptor pentru 20-25 de minute.
Amestecați zahărul cu scorțișoară.
După ce s-a copt, scoateți tavă din cuptor și pudrați prăjitură imediat cu zahăr amestecat cu scorțișoară.
Lăsăți prăjitura să se răcorească puțin și tăiați-o.
Se spală prunele și se taie pe jumătate; Se scot samburii. Se amestecă cu zahărul și scorțișoara și se lasă să stea aprox.20 de minute, până când fructele își lasă zeama.
În acest timp, se încălzește cuptorul la 170 grade C și se pregătește blatul.
Se amestecă uleiul cu zahărul, cu mixerul, timp de 1-2 minute. Zahărul nu trebuie să se topească!
Se adaugă apă și oțetul și se amestecă totul foarte bine. Într-un bol separat, se amestecă făina cu pudra de cacao, praful de copt și bicarbonatul alimentar. Se cern apoi printr-o sită fină deasupra compoziției cu apă și ulei. Se amestecă până când nu se mai văd urme de făină.
Se așează jumătățile de prună, cu partea bombată în jos, într-o formă de aprox. 20x30cm, împreună cu siropul format.
Se toarnă aluatul peste prunele din tavă, cât mai uniform. Prăjitură se coace 22-25 de minute.
Din făină, apă, sare, drojdie şi zahăr faci coca pe care o laşi la dospit 30 minute.
Între timp, cureţi prunele de sâmburi şi le pudrezi cu zahăr. Din aluat întinzi 2 foi.
Într-o tavă dreptunghiulară pui prima foaie, presari grişul apoi aşezi prunele şi pliezi foaia, de pe margini către interior. Deasupra pui a doua foaie, înţepi cu furculiţa şi ungi cu oul bătut în prealabil.