kanald.ro
Diverse
Rețetă mucenici moldovenești însiropați. Cum se prepară celebrii mucenici care se consumă pe 9 martie 2023
Rețetă mucenici moldovenești însiropați. Vezi cum poți prepara mucenicii moldovenești însiropați cu miere.
Rețetă mucenici moldovenești însiropați. Află cum poți prepara cei mai buni mucenici și care sunt ingredientele de care ai nevoie.
Rețetă mucenici moldovenești însiropați
Pe 9 martie se fac mucenici pentru a comemora un moment cu semnificație religioasă profundă: martiriul celor 40 de mucenici de la Sevastia.
Mucenicii moldovenești se fac din aluat dospit de cozonac (sau de post), au forma cifrei 8 și se coc la cuptor. La final se presară cu nucă și sunt însiropați cu miere sau sirop de zahăr.
Iată cum poți prepara cei mai buni mucenici moldovenești însiropați. Poți folosi miere sau sirop obținut din apă, zahăr și esență de vanilie.
Citește și: Calendar Ortodox MARTIE 2023. Sărbători cu cruce roșie în luna lui Mărțișor
Ingrediente Mucenici Moldovenești însiropați
Pentru aluat:
900 g de făină
600 ml de apă
200 ml de ulei
200 g de zahăr pudră
un praf de sare
vanilie
coaja de lămâie și/sau portocale
50 g de drojdie proaspătă
Pentru uns:
80-100 ml miere pentru mucenici însiropați
80-100 g nucă
ulei pentru blatul de lucru
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12 - catena.ro
Citește și: Sfinții 40 de Mucenici 2023. Ce este bine să împarți pe 9 martie
MOD DE PREPARARE MUCENICI MOLDOVENEȘTI
- Pentru aluat se amestecă apa călduță cu drojdia și cu o lingură de zahăr (din cele 200g).
- După 5 minute, se adaugă și restul de zahăr, uleiul și jumătate din făina, sarea, vanilia și coaja de lămâie și/sau portocală.
- Se amestecă aluatul cu ajutorul unui mixer până face bășici apoi se adaugă treptat și restul de faină.
- Se frământă până se obține un aluat compact.
- Se lasă o ora la dospit.
- Aluatul dospit se răstoarnă pe blatul de lucru și se împarte în 4 porții egale. Fiecare porție astfel obținută se împarte în 10.
- Rezultă astfel 40 de bucățele de aluat. Din fiecare bucățică se face câte o baghetă de circa 20-25 cm lungime.
- Fiecare bastonaș de aluat se răsucește pe blatul de lucru (ca o acadea).
- Se împletește aluatul în forma cifrei 8.
- Mucenicii astfel obținuți se așează pe hârtie de copt, în tavă.
- Mucenicii moldovenești se coc în cuptorul preîncălzit la 180° C, timp de 10 minute.
- După cele 10 minute se acoperă cu o hârtie de copt și se reduce temperatura la 160° C și se mai coc 5 minute.
- Mucenicii moldovenești se pensulează cu mierea topita în prealabil și se presară cu nucă.
- Dacă nu vă place mierea, mucenicii moldovenești se pot însiropa și cu un sirop din 100 g zahăr și 50 ml apă, cu vanilie.
- Nuca se presară imediat, până nu se usucă mierea sau siropul.
Sursa: savoriurbane.com