
kanald.ro
Actualitate
Rețetă lipie. Cu toate că par greu de realizat acasă, lipiile libaneze pentru hummus sau shaorma, se pot face după rețete simple cu reușită sigură. Pentru ca rezultatul să fie pe măsură trebuie puțină răbdare, deoarece aluatul trebuie întins cât mai subțire, având puțină atenție la procesul termic.
Shaorma și lipiile libaneze sunt adorate de multă lumă, mai rămâne să le preparăm în casă cu ingrediente gustoase și sănătoase.
250 ml apă fierbinte
100 ml ulei
500-550 gr făină
sare
1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
1 linguriță oțet
Rețetă lipie. Se pune la fiert apa cu un praf de sare și se lasă până aproape de punctul de fierbere.
Bicarbonatul de sodiu se desface în oțet, acestea avârnd rolul de a frăgezi lipiile pe parcurs, permițându-le să devină mai flexibile.
Făina se cerne într-un vas, după care se face o adâncitură la mijlocul ei și începem să turnăm din apa fierbinte, alternând cu uleiul, amestecându-le cu câte puțină făină.
În momentul în care se formează puțin aluat, adăugăm și bicarbonatul stins și continuăm amestecarea treptată a ingredientelor.
Citeste si: Hummus cu vinete. Rețeta care se servește cu legume trase la tigaie
Citeste si: Drojdie facuta in casa. Cum se face drojdia acasa
Se obține un aluat ușor ferm pe care îl acoperim cu un bol de sticlă, de preferat și îl lăsăm la odihnit 20-30 de minute.
După ce aluatul s-a odihnit, rupem din aluat mici bucăți de aproximativ 100 gr și le întindem în foi subțiri, circulare, de dimensiunea tigăii, pe o masă "unsă" bine cu făină.
După ce foile sunt întinse bine, se presară făină pe deasupra lor să nu fie lipicioase.
Tigaia antiaderentă se încinge, la foc mediu, iar lipiile se coc doar pentru câte 20-30 de secunde pe fiecare parte.
Sursa: retetefine
Lipiile libaneze nu trebuie coapte foarte mult pentru că nu ne dorim să devină crocante, dacă le vom folosi la shaorma! Mai mult decât atât, le răsturnăm pe un ștergar umed și le acoperim, pentru a le putea rula.
În cazul în care pregătim lipiile pentru hummus, le putem lăsa să se rumenească mai bine, pentru că sunt mai bune.