WowNews logo WOWnews
Stories
reteta orez sarbesc
Reteta pilaf (orez) sarbesc

Diverse

Rețetă de pilaf (orez) sârbesc. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Rețetă de pilaf (orez) sârbesc. Este un preparat ideal pentru această perioadă în care toate legumele sunt proaspete și mai ales ieftine.

reteta orez sarbesc
reteta orez sarbesc

Spre deosebire de pilaful obișnuit, care are nevoie pentru gust de supă, de pui de cele mai multe ori, orezul sârbesc este o mâncare gustoasă, care poate fi mâncat așa cum e în post sau ca și garnitură la friptură. Un orez sârbesc este ușor de recunoscut datorită culorii sale roșiatice, date de roșii, dar și de ardei, dacă folosiți din cei capia sau gogoșari. (Vezi si reteta saracului in post – budinca de orez)

Citeste si: Carmen Harra, despre finalul de an pentru Nicușor Dan. Ce spune data de naștere a președintelui: “Intră într-un an care nu îl ajută deloc, foarte dificil pentru el.” - kfetele.ro

Dar iată care sunt ingredientele pentru orezul sârbesc:

– O ceapă mărime potrivită

– 2-3 ardei grași (pof fi normali, capia sau chiar gogoșari)

– 3-4 roșii (coapte bine și zemoase). Se pot folosi și cele din conservă, dar gustul nu e același

– 1 morcov

– 1 cană de orez ( ales, spălat bine și ținut în apă cu puțină sare)

– 50-100 ml de ulei (în funcție de preferințe)

– Boabe de piper, sare, pătrunjel verde (e optional)

Citeste si: Rețeta străveche din Delta Dunării. Cum prepari cea mai bună saramură de pește

Citeste si: Rețetă de plăcintă turnată cu brânză dulce de vaci. Poți să pui și stafide

Citeste si: 5 garnituri sănătoase pentru fripturile de porc

Rețetă de pilaf (orez) sârbesc. Cum se prepară 

Toate legumele se spală bine, se curăță și se taie cubulețe. Roșiile e de preferat să fie decojite. În tigaia în care am pus uleiul se lasă să se încingă și se adaugă ceapa, morcovul și ardeii, care se călesc până ceapa devine aurie, apoi se adaugă roșiile care se lasă și ele un pic la călit. (Vezi si chiftele de post cu orez și cartofi)

Se adaugă apoi piperul și sarea după gust și orezul scurs de apă. Se lasă la călit, amestecând în cratiță pentru ca toate ingredintele să împrumute gusturile de la celelalte. Se pun apoi două-trei căni de apă și se lasă pe foc mic până scade toată zeama. Se verifică dacă bobul de orez este fiert, dacă nu, se mai adaugă apă și se lasă la foc mic până orezul este gata. La final, se adaugă verdeața tăiată mărunt.

Orezul sârbesc se poate servi ca fel principal, alături de o salată verde, de murături sau de una de varză. Dar poate fi și garnitură la o friptură.