kanald.ro
Actualitate
Prăjitura Doboş. Descoperă o aromă unică în această rețeta veche
Prăjitura Doboş este un desert tradițional unguresc. Aceasta are o baza de foi, însă, cu toate astea, nu vei munci prea tare la ele, deoarece se dau simultan la cuptor.
Prăjitura Doboş- Ingrediente pentru foi
1 pliculeț drojdie uscată
150 ml lapte
6 linguri zahăr
250 g margarină (un pachet)
2 ouă
750 g făină 000
Prăjitura Doboş- Ingrediente pentru umplutură
600 g gem de caise
350 g nuca macinata
120 g zahar
Prăjitura Doboş- Ingrediente pentru glazură
200 g ciocolată neagră
4 linguri lapte
6 linguri ulei
Prăjitura Doboş- Mod de preparare
Laptele căldut se combină cu drojdia și o lingură de zahăr, apoi se pun deoparte.
Într-un vas separat, se combină făina cu restul de zahăr, ouale și margarina. Compoziția se frământă bine și apoi se adaugă maiaua. Frământarea se continuă pentru 10-12 minute, până obții un aluat fin, adăugând făină pe parcurs, dacă mai simți necesar la mână.
Separat, se combină ingredientele pentru umplutură: gemul, nuca și zahărul. Aceastea se amestecă până ce se obține o pastă omogenă. Apoi, se unge o tigaie cu margarină și se împarte aluatul în 4 părți egale.
Se întinde o foaie cat mai subțire, dar nu încât să se rupă. Aceasta se transferă în tava rulând-o pe făcălet și apoi se întinde o treime din umplutura pe deasupra.
Citeste si: Prăjitură albă ca zăpada. Prepară acasă desertul copilăriei
Citeste si: Cheesecake fără coacere. Rețeta delicioasă pentru începători: gata în 6 minute, din 6 ingrediente
Citeste si: Dovleac. Cum îl cureți în mai puțin de 10 minute
Apoi se întinde urmatoarea foaie, alterneaz-o cu umplutura și tot așa, până când rezultă 4 foi suprapuse, cu 3 straturi de umplutură. Se lipesc capetele foilor între ele și se înteapa foaia de sus cu o furculița în câteva locuri.
Prajitura Doboș se lasă la crescut acoperită cu un prosop de bucătărie, timp de o ora, apoi se bagă la cuptor timp de 35 de minute la 170 grade, sau până când se rumenește bine.
Prajitura Doboș se întoarce cu susul în jos, folosind o a doua tavă și las-o puțin să se răcească. Prăjitura se glazurează topind ciocolata cu uleiul și laptele. Prajitura Doboș se lasă la rece, apoi se porționează și se servește.