kanald.ro
        Diverse
Rețete pentru Postul Paștelui 2023. Vezi cu ce poți înlocui carnea în post
Postul Paștelui 2023. Vezi aici rețete rapide de post pentru cei care vor să postească.
Postul Paștelui 2023. Rețete de post pentru cei care respectă Postul Mare. Vezi aici rețete pentru cele mai rapide preparate care se pot consuma în această perioadă.
Postul Paștelui 2023
Postul Paștelui va începe la data de 27 februarie. Acesta are o durată de 40 de zile, până pe 16 aprilie, ziua în care vom sărbători Învierea Domnului.
Lăsatul secului de carne a avut loc duminică, pe 19 februarie, astfel creștinii vor putea consuma ouă, lapte și brânză până pe 26 februarie, inclusiv. Postul Paștelui este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu, deoarece sunt mai puține zile cu dezlegare la pește.
Astfel, conform Calendarului Ortodox, pe parcursul postului, se poate mânca pește pe 25 martie, de Buna Vestire, dar și pe 9 aprilie, atunci când sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim.
Citește și: Dată Paște 2023! Vezi când pică sărbătoarea Învierii Domnului pentru creștinii ortodocși
 
Rețete de post 2023
1. Fasole bătută cu ceapă călită
INGREDIENTE PENTRU REȚETA DE POST
Fasole albă măruntă din conservă 4 bucăți, 800 g,
Fasole neagră din conservă 800 g,
Usturoi 1 căpățână,
Ulei de floarea soarelui cca. 100 ml,
Sare de mare 1 lingură.
Pentru topping:
Ceapă galbenă 3 bucăți,
Ulei de floarea soarelui cca. 150 ml,
Boia de ardei dulce 2 linguri.
MOD DE PREPARARE PENTRU REȚETA DE POST
- 
Fasolea din conserve scursă de zeama lor, se răstoarnă într-un vas încăpător.
 - 
Se adaugă sarea, uleiul și se aduce la punctul de fierbere, apoi se oprește focul.
 - 
Se adaugă usturoiul pisat și se mixează/blenduiește până ce se obține un piure fin.
 - 
Apoi se răstoarnă în recipientele din dotare.
 - 
Ceapa se curăță, se feliază mărunt, apoi se pune la călit cu uleiul, la foc mic, amestecându-se continuu, până ce devine translucidă, apoi se oprește focul și se adaugă pudra de boia, se amestecă până ce se omogenizează.
 - 
Topping-ul de ceapă se distribuie uniform peste amestecul de fasole!
 - 
Se lasă la rece minim2 ore, aPoi se servește cu pâine crocantă și murături din dotare!
 
 
2. Supă cremă de dovleac
INGREDIENTE pentru rețeta de post
- Dovleac 600 gr,
 - Ceapă 2 buc,
 - Usturoi 3 buc, ghimbir 20 gr,
 - Cartofi 450 gr,
 - Lapte de cocos 300ml,
 - Oregano 5 gr.
 
Mod de preparare pentru rețeta de post
- 
Primul pas pentru această rețetă de post este să coacem dovleacul.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12 - catena.ro
 - 
Se călește ceapa și usturoiul împreună cu ghimbirul.
 - 
Stingem cu apă, adăugăm cartofii, laptele de cocos, oregano, sare si piper, după gust.
 - 
Se lasă pe foc până când sunt fierte legumele, apoi se adaugă dovleacul.
 - La final, se folosește un blender pentru a obține supa cremă.
 
Citește și: Când pică Paștele catolic în 2023. Catolicii sărbătoresc Învierea Domnului la o dată diferită de ortodocși
 
3. Mâncare de post cu linte verde
INGREDIENTE Rețetă de post
- 150 g linte verde,
 - 3 linguri ulei,
 - Frunzele de la o legătură de ceapă verde,
 - 1 ceapă albă,
 - 1 morcov,
 - 300 ml apă,
 - 200 g suc de roșii,
 - Sare, după gust,
 - Pătrunjel proaspăt, după gust
 
MOD DE PREPARARE Mâncare de post cu linte verde:
- Lași lintea verde la înmuiat peste noapte.
 - A doua zi o clătești și umpli vasul cu apă rece, astfel încât cojile să se ridice la suprafață și să le poți îndepărta ușor. Le mai frămânți cu mâna, până se decojesc.
 - Într-o tigaie, cu puțin ulei, călești ceapa albă tocată mărunt și morcovul ras, cu sare după gust, adaugi și frunzele de ceapă verde tocate. Gătești astfel cam 5 minute, pentru o rețetă de post delicioasă.
 - Adaugi lintea scursă de apă, apoi acoperi cu apă și lași să fiarbă maxim 15 minute.
 - Spre final, pregătești sosul, adaugi sucul de roșii și mai lași să fiarbă cam 5 minute, apoi opești focul.
 - La sfârșit se adaugă pătrunjel proaspăt tocat.
 
Sursa: bucataras.ro