WowNews logo WOWnews
Stories
sacrificarea porcului
Sacrificarea porcului este o tradiție în ziua de Ignat, sărbătorită pe 20 decembrie

Diverse

Pe ce dată este Ignatul în 2023. Tradiții și obiceiuri care se respectă în această zi specială

Ignatul este un obicei românesc, care se practică în luna decembrie și semnifică tăierea porcului pentru Crăciun.

Data la care se sărbătorește Ignatul în 2023. Iată ce tradiții și obiceiuri respectă românii în această zi specială!

Pe ce dată este Ignatul în 2023

În fiecare an, românii sărbătoresc Ignatul sau Inătoarea, așa cum mai este numită, o tradiție centrată în jurul tăierii porcilor.

Citeste si: Mesajul de susținere venit din partea Adrianei Ochișanu, pentru fiul său, Cristian Botgros! Cum îl apără artista, în fața acuzațiilor venite din partea familiei Cuciuc? "Sunt alături de tine cu toată

Eveniment este sărbătorit an de an pe data de 20 decembrie. Deși popularitatea acestei tradiții a scăzut în 2023 în comparație cu trecutul, multe zone din țară păstrează obiceiuri semnificative cu ocazia acestei zile.

Ignatul marchează sacrificarea porcilor, un ritual bogat în semnificații. Scopul acestui obicei este asigurarea unor bucate proaspete de Crăciun, precum tobă, răcitură, tochitură, cârnați, caltaboși și altele.

În ziua de Ignat 2023, porcii sunt tăiați, iar carnea este apoi sortată. Bucătăresele se ocupă de pregătirea specialităților pentru masa festivă. Tradiția tăierii porcului pe 20 decembrie are rădăcini adânci, începând să se contureze după cucerirea Daciei de către romani în anul 106 d.Hr.

Înainte de această perioadă, sacrificarea porcului nu era o tradiție în sine, ci mai degrabă o necesitate conjuncturală. În acele vremuri, Crăciunul și conceptul de creștinism erau aproape necunoscute, iar tăierea porcului servea scopurilor practice ale comunității. Cu trecerea timpului, Ignatul a devenit un moment cheie în calendarul românesc, aducând cu sine atât tradiții culinare, cât și semnificații culturale.

Citește și: Postul Crăciunului 2023. Calendarul zilelor cu dezlegare la pește, ulei și vin

sacrificarea porcului

Tradiții care se respectă în ziua de Ignat

Iată tradițiile pe care românii le respectă cu sfințenie în ziua de Ignat, 20 decembrie 2023:

  • Credințele populare precum „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine” sau „după Ignat, porcul slăbește”, reflectând convingerea că tăierea porcului la Ignat aduce bunăstare;
  • Tăierea porcului este singura activitate permisă în această zi, marcând o tradiție centrală a evenimentului;
  • Ritualul tăierii porcului trebuie să aibă loc pe timp de zi, deoarece lumina este considerată a ține la distanță spiritele malefice;
  • Sacrificarea porcului începe după ivirea zorilor și se încheie înainte de apusul soarelui, respectând astfel limitele temporale stabilite de tradiție;
  • În multe zone din România, porcul este stropit cu apă sfințită și așezat cu capul spre Răsărit, gesturi care pot avea semnificații simbolice sau religioase în contextul tradițional.

Citește și: Calendar ortodox decembrie 2023. Vezi care sunt cele mai mari sărbători din ultima lună a anului

Citeste si: Motivul pentru care Cristian Botgros s-a aflat și el la Balul Bobocilor, unde Andreea Cuciuc și-a pierdut viața! Cum a resimțit acesta, întregul moment? "Nu m-am așteptat la așa o chestie!" - kfetele

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12 - catena.ro

Citeste si: Lucia s-a prăbușit în lacrimi după ce Veronica i-a spus asta. Restul fetelor au fost nevoite să intervină: "Ajunge! De ce faci asta?". Ce se întâmplă în aceste momente cu concurenta din Casa Iubirii:

pomana porcului

Obiceiuri care se respectă în ziua de Ignat

Iată care sunt obiceiurile pe care românii le respectă la data de 20 decembrie, ziua de Ignat:

  • În ziua de Ignat este interzis să prestezi alte munci decât tăierea porcului, astfel încât activitățile casnice obișnuite precum spălatul, cusutul sau măturatul sunt evitate în această zi;
  • O credință populară susține că dacă vezi sânge în ziua de Ignat, ești ferit de boli;
  • Pomana porcului este o etapă esențială după tăiere, la care participă cei implicați în sacrificare;
  • La pomana porcului, carnea se servește cu mămăligă și murături în curte, toți participanții stând în picioare. Țuica fiartă este un element nelipsit de la această masă;
  • Obiceiurile impun ca atunci când carnea de porc este dusă în casă, prima dată să intre pe ușă căpățâna cu râtul înainte pentru a aduce noroc;
  • Părul de porc este păstrat și folosit pentru a afuma copiii în cazul în care se crede că aceștia sunt deocheați. De asemenea, cu acest păr se afumă și adăposturile vitelor, pentru a le proteja de atacurile animalelor sălbatice.

Surse: stirileprotv.ro, impact.ro