kanald.ro
Vedete
Parcursul lui Orlando Zaharia în lumea gastronomiei. Află cum a ajuns celebrul bucătar să lucreze pentru Traian Băsescu
Chef Orlando Zaharia este unul dintre cei mai buni bucătari din România. Află totul despre parcursul carierei sale.
Orlando Zaharia este unul dintre cei mai buni bucătari din România. Află care este povestea sa de viață și vezi cum a ajuns să gătească pentru Traian Băsescu.
Orlando Zaharia lucrează în bucătărie de la 14 ani
Orlando Zaharia este unul dintre cei mai buni bucătari din România. S-a născut pe data de 17 august 1979, în București și a urmat cursurile Liceului Economic „Viilor”.
Încă de la vârsta de 14 ani, a început să lucreze în bucătăria unui hotel renumit din Capitală. A început de jos, de la spălat de vase și curățenie, dar în timp a învățat să gătească.
După mai bine de 5 ani, a renunțat la acel loc de muncă pentru a pleca pe un vas de croazieră. Chef Orlando Zaharia a lucrat în mai multe restaurante din Cipru și Rhodos.
La un moment dat, a decis să se întoarcă în bucătăria hotelului din București, însă a simțit că nu se mai regăsește, așa că a plecat după câteva luni în Franța, unde a avut ocazia să cunoască o parte din secretele bucătăriei franceze.
Chef Orlando Zaharia
Atunci când venit acasă în concediu, o vecină l-a recomandat pentru un restaurant nou din București. Așa a ajuns să lucreze într-o locație cu specific franțuzesc, ce avea să îl aducă în atenția lui Traian Băsescu.
„Am stat foarte puțin acolo, dar am avut șansa să lucrez numai pe specific franțuzesc. M-am întors într-un concediu acasă și o vecină a vorbit cu cineva care voia să-și deschidă un restaurant și căuta un bucătar foarte bun (așa mă vedea ea pe mine atunci) și m-a recomandat.
Era restaurantul Noblesse, unul dintre primele restaurante cu specific franțuzesc din București. Eu am deschis acest restaurant și acolo am fost obligat să mă dezvolt. Nu prea aveam de unde să aflu informații, am cumpărat toate cărțile posibile, toate erau cu dulcețuri, lucru pe care românii nu-l înțelegeau.”, a povestit Chef Orlando Zaharia, în cadrul unui interviu.
Citește și: Câți copii are chef Ștefan Popescu? Unul dintre ei a moștenit pasiunea pentru gastronomie de la tatăl său
Orlando Zaharia a gătit pentru Traian Băsescu
Chef Orlando Zaharia are o carieră impresionantă în gastronomie. Dacă la început de drum nu se aștepta să ajungă un bucătar renumit, a reușit să se afirme în bucătărie și a gătit chiar și pentru președinția României.
În timp ce lucra la restaurantul franțuzesc din Capitală, Orlando Zaharia a început să organizeze mese oficiale la Cotroceni. Cheful trebuia să aleagă meniul, în funcție de vizitatori.
„Au venit niște consilieri și diplomat au vorbit cu cei de la Noblesse. Dar înainte testaseră treaba, ceruseră niște mese de protocol acolo. Am plecat la pachet, cu tot cu ospătari. Nu am fost angajat pe statul de plată al președinției, ofeream un serviciu gen catering. Toate mesele oficiale care se țineau la Cotroceni erau asigurate de noi.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12 - catena.ro
Da. Veneau și-mi spuneau că e așteptat președintele din Tanganica. Eu trebuia să aflu ce se mănâncă în Tanganica și împreună cu un consilier prezidențial pe probleme de nutriție și sănătate, făceam meniul în funcție de preferințele oaspeților. Dar fiecare meniu trebuia să înceapă cu pește.”, a povestit Orlando Zaharia, pentru life.ro.
Celebrul bucătar a lucrat acolo doar în primul mandat de președinte al lui Traian Băsescu, apoi a ales să urmeze un nou capitol al carierii sale, după ce a câștigat premiul „Bucătarul anului”.
Orlando Zaharia a fost Executive Chef pentru lanțul de restaurante Q’s Inn si Pagaia, iar în prezent administrează restaurantele CAU din București și Constanța.
De asemenea, din 2020 este GM în România pentru compania globală Yarzin-Sella, care oferă servicii „Hight-End Food” pentru cele mai mari companii de High-Tech din lume.