kanald.ro
Stiri
Medicul Adrian Marinescu, detalii despre cum ne protejăm de pericolele de pe litoral: "Lichidele pot da toxiinfecții alimentare, inclusiv berea" | EXCLUSIV
Numărul toxiinfecțiilor s-a dubat în perioada verii, iar medicul Adrian Marinescu spune că acest lucru este cauzat în special de problemele ce apar în timpul concediilor.
Deși E.coli s-a dovedit a nu fi o problemă extremă pe litoral, medicii trag un semnal de alarmă cu privire la toxiinfecțiile alimentare. Numărul acestora a crescut în mod considerabil odată cu perioada estivală, acest lucru fiind cauzat și de problemele ce apar pe durata concediilor.
Turiștii tind să nu mai acorde aceeași atenție măsurilor de protecție, iar de cele mai multe ori nu toți sunt atenți de unde și ce mănâncă sau la condițiile în care sunt servite ori preparate alimentele. Mai mult decât atât, lichidele pot fi și ele un factor care să favorizeze toxiinfecțiile alimentare.
Deși s-a dat startul la distracție, medicul Adrian Marinescu recomandă să fim totuși atenți, tocmai pentru a evita neplăcerile apărute în timpul concediilor. Medicul infecționist a discutat cu jurnaliștii WOWbiz.ro și a venit cu o serie de recomandări pentru români, tocmai pentru a evita să ajungă pe patul de spital din cauza unor greșeli comune petrecute în concediu.
Numărul toxiinfecțiilor alimentare s-a dublat
Având în vedere perioada concediilor, dar și temperaturile extrem de avară, medicul Adrian Marinescu ne-a mărturisit că s-a dublat numărul toxiinfecțiilor alimentare. Turiștii nu mai sunt la fel de atenți la măsurile sanitare, iar spălatul pe mâini nu mai este o prioritatea în vacanță, această fiind una dintre cele mai frecvente greșeli.
Medicul infecționist ne-a explicat, în exclusivitate, faptul că multe dintre infecțiile digestive sunt date tocmai de lipsa igienei la nivelul mâinilor.
„În momentul de față, s-a dublat numărul de toxiinfecții alimentare față de luna mai de exemplu și asta are legătura cu vacanța, cu lucrurile care se pot întâmpla în mod real. Deci trebuie prudență și în plus regulile de igienă.
Din păcate, în timpul vacanțelor, uităm că regulile de igienă sunt importante, începând cu spălatul mâinilor cu apă și săpun și de aici și infecțiile digestive frecvente pe care le facem”, a mai precizat medicul Adrian Marinescu, pentru WOWbiz.ro.
La ce trebuie să fim atenți pe litoral ca să evităm toxiinfecțiile alimentare
Totodată, medicul infecționist a venit și cu o listă de sfaturi și măsuri pe care oamenii și le pot lua pentru a evita problemele digestive apărute pe parcursul vacanței. Medicul Adrian Marinescu spune că cel mai important este să fim atenți unde și ce mâncăm.
Nu de puține ori terasele sau fast-foodurile de pe litoral au fost închide de ANPC fie din pricina condițiilor în care era preparată mâncarea, fie pentru comercializarea produselor expirate sau neconforme.
„Contează cel mai mult de unde și ce mâncăm, apropos de alimente. Să luăm în calcul și faptul că inclusiv lichidele pot da toxiinfecții alimentare și chiar și berea. Sunt situații destul de frecvente în care se întâmplă acest lucru, deci nu numai alimentele clasice de tip carne, ouă sau lactate.
Mâinile murdare, care transmit, din păcate, mare parte din bolile infecțioase. Dacă regulile de igienă sunt respectate, avem grijă de unde mâncăm, ce mâncăm și cum păstrăm alimentele și lichidele, probabilitatea de a face toxiinfecții alimentare va fi mult mai mică”, a mai adăugat medicul Adrian Marinescu, pentru WOWbiz.ro.
Litoralul românesc
Medicul Tudor Ciuhodaru, avertisment pentru turiștii aflați în vacanță pe litoral
În trecut, medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit cu jurnaliștii WOWbiz.ro despre unele dintre pericolele ce se ascund pe litoral. Produsele ieftine, adesea preferate de turiști ca să dea mai puțini bani pot fi, din păcate, mai periculoase.
„Este o otravă pe care mai dai și bani! Este o țeapă din punct de vedere financiar. Din dorința de a face niște economi, de a lua de undeva mai ieftin, oameni pot face alegeri care pot avea efecte negative, iar peștele de exemplu este un aliment care se degradează foarte ușor.
Pește este unul dintre cel mai ușor degradabil aliment, cu atât mai mult cu cât este ținut în condiții improprii de depozitare, iar înghețatele congelate și recongelate lucrurile sunt și mai grave, mai ales că multe pot cumula în procesul asta tot felul de bacterii. Trebuie să ne uităm și în ce condiții se prepară alimentele respective!”, a mai precizat el pentru WOWbiz.ro.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi - catena.ro
Bucătar care pregătește șaorma
La ce trebuie să fie atenți turiștii care consumă pește pe litoral
Produsele din pește se pot degrada mult mai ușor așa că medicul Tudor Ciuhodaru are o serie de recomandări pentru turiștii care vor să se răsfețe cu pește sau fructe de mare în timpul sejurului pe litoral.
„Verificați caracteristicile organoleptice ale produselor alimentare, peștele fiind unul din alimentele care se alterează cu ușurință.
În special în cazul peștelui proaspăt este esențială păstrarea la gheață şi prepararea rapidă. Dacă îl țineți în frigider până a doua zi, este bine ca acesta să fie spălat şi învelit în folie alimentară. Urmăriți în special: culoarea, ce trebuie sa fie clară, bine definită şi renunțați să consumați peştele cu aspect ,,ceţos”.
Mirosul trebuie să fie cât mai redus şi mai plăcut şi nu vă lăsați păcaliți de afirmaţiile că miroase a ,,apă de mare” sau că va dispărea după spălare. Pielea trebuie să fie lucioasă şi uşor umedă iar senzația de lipicios indică faptul că nu este proaspăt, solzii sunt lucioși şi bine atașați de corp, gura închisă, ochii limpezi şi bombaţi, branhiile se deschid în evantai, curate, roşii sau roz şi inodore, corpul flexibil, muşchii fermi şi bine atașați de oase”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru WOWbiz.ro.
Dacă aveți mai multe informații pe acest subiect, nu ezitați să ne contactați pe adresa de mail [email protected]!