kanald.ro
Stiri
Magazinele umblă cu „puiul vopsit” și pun în pericol sănătatea consumatorilor! Președintele ANPC trage un semnal de alarmă în ceea ce privește carnea de pui din comerț
Horia Constantinescu a făcut dezvăluiri despre problemele care au fost întâmpinate de consumatorii de carne de pui din comerț, în ultima perioadă.
În ultimul timp, au fost găsite tot mai multe nereguli cu alimentele scoase la vânzare în marile lanțuri de magazine, în special cu carnea de pui. Șeful ANPC a transmis un semnal de alarmă și a vorbit despre întreaga situație, dezvăluind la ce trebuie să fim atenți atunci când achiziționăm alimente de origine animală.
Semnal de alarmă tras de șeful ANPC
În ultima perioadă au existat mari controverse privind produsele de origine animală din marile lanțuri de magazine, în special atunci când a fost vorba de carnea de pui, după ce s-a descoperit că aceasta ar fi, de fapt, vopsită, ca să inducă consumatorul în eroare și să creadă că este vorba despre un pui crescut la țară. Aceste produse au suferit transformări pentru a atrage atenția asupra clienților, dar și pentru a rezista mai mult timp, însă devin un real pericol pentru cei care le consumă.
Horia Constantinescu, șeful ANPC, a fost extrem de revoltat de întreaga situație și a transmis un mesaj în mediul online pentru a avertiza consumatorii de neregulile care au loc în aceste momente, dar și pentru a-i sfătui să fie foarte atenți atunci când aleg carnea de pui.
„Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care își vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar și aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată. Acum este forfotă mare în rândurile celor care ar fi trebuit să atragă atenția asupra acestui fenomen. Din nou, se caută argumente disperate pentru a arăta că autoritatea noastră nu ar avea ce să caute pe întreg traseul puilor vopsiți. Interesant este, și vă rog să citiți prospectul, că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice păcălirii noastre. Dacă adăugăm și ingredientul salmonela, descoperit la unele ferme de către colegii noștri, în condițiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine și un pericol pentru sănătatea noastră. Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonela periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare „gustos”. Astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituțiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situație și cine a acoperit adevărul.”, a scris Horia Constantinescu pe o rețea de socializare.
Cât de mult s-a scumpit carnea de pui?
Carnea de pui se numără printre cele mai consumate tipuri de carne în rândul românilor, astfel că în ultima perioadă și prețurile au crescut considerabil. Dacă vorbim despre pui de țară, prețul ajunge undeva la 27 de lei kilogramul, iar în cazul găinilor poți scoate din buzunar și 35 de lei per kilogram.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi - catena.ro
Foarte mulți români aleg să apeleze la carnea de pui crescută la țară, de localnici, având în vedere neregulile care au fost găsite în supermarketuri în ultima perioadă.