WowNews logo WOWnews
Stories
raw vegan lemon cake
Tartă cu lămâie raw vegană

Diverse

Dulciuri de post: alternative sănătoase la deserturile tradiționale pe care le poți încerca în Postul Paștelui 2024

Postul Paștelui 2024. Alternative de dulciuri pe care le poți încerca în post.

Iată câteva idei de dulciuri de post pe care le poți încerca în timpul Postului Paștelui 2024. Sunt alternative sănătoase la deserturile tradiționale.

Postul Paștelui 2024

Postul Paștelui în 2024 a început pe data de 18 martie și se va încheia pe data de 4 mai. Cunoscut și ca Postul Mare, acesta este considerat cel mai lung și mai aspru post în Biserica Ortodoxă, fiind uneori numit și Păresimi, deoarece amintește de cele 40 de zile de post ținute de Hristos înainte de începerea lucrării Sale mesianice (Luca IV, 1-2).

Citeste si: Carmen Harra, despre finalul de an pentru Nicușor Dan. Ce spune data de naștere a președintelui: “Intră într-un an care nu îl ajută deloc, foarte dificil pentru el.” - kfetele.ro

În trecut, Postul Sfintelor Paști avea rolul de a pregăti cei care urmau să primească botezul în noaptea Învierii.

Cu toate că este cel mai lung și poate fi provocator, postul nu trebuie perceput ca o pedeapsă, ci ca o oportunitate de a experimenta liniște și bucurie interioară. Este un moment în care suntem îndemnați să fim veseli și generoși, să evităm certurile, să facem fapte bune și să ne rugăm.

Învierea Domnului este un eveniment de mare bucurie, iar postul ne pregătește să primim această bucurie în inimile noastre.

Citește și: Postul Paștelui 2024: Ghid complet, tradiții, rețete și rugăciuni

prăjitură de mere

Ilustrație cu prăjitură de mere 

[Sursa foto: PixaBay]

Dulciuri de post de încercat în timpul Postului Paștelui 2024

Iată câteva rețete ușoare și gustoase de dulciuri de post pe care să le încerci în timpul Postului Paștelui 2024:

Plăcintă de mere cu nuci

Ingrediente:

  • 600 de grame făină
  • 15 grame drojdie
  • Coajă rasă de lămâie
  • Esență de rom
  • 1 cub de margarină
  • Apă călduță
  • Mere rase
  • Zahăr vanilinat
  • Scorțișoară
  • Nucă măcinată
  • Ulei (pentru tapetarea tăvii)
  • Făină (pentru tapetarea tăvii)
  • Zahăr (pentru sirop)
  • Apă (pentru sirop)

Mod de preparare:

Pentru aluat, vei folosi 600 de grame de făină, 15 grame de drojdie, coajă rasă de lămâie, esență de rom, un cub de margarină și apă călduță. După frământare, aluatul se lasă la dospit timp de 30 de minute.

Se întinde o foaie pe care se așază merele rase, zahăr vanilinat, scorțișoară și nucă măcinată generos. Foaia se rulează astfel încât să acopere întreaga compoziție cu mere. Tava se tapetează cu ulei și făină, apoi se introduce la cuptor.

Între timp, se prepară un sirop din apă și zahăr. Când plăcinta începe să se rumenească, se scoate din cuptor și se unge cu sirop. Se mai lasă la cuptor timp de încă 10 minute pentru a se completa coacerea.

Citește și: Care este programul complet al Deniilor în Postul Paștelui 2024. Pregătește-te pentru Săptămâna Mare!

clătite

Ilustrație cu clătite

[Sursa foto: PixaBay]

Clătite

Ingrediente:

  • 100 de grame de făină
  • 100 ml de sifon
  • 50 de ml de ulei
  • 25 de grame de zahăr
  • Sare

Mod de preparare:

Citeste si: Replica lui Cătălin Cazacu după acuzațiile aduse de Ramona Olaru. De ce i-a cerut inelul înapoi vedetei și dacă și-a jignit fosta parteneră: “Consider că nu are ce să caute la tine.” - kfetele.ro

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii - catena.ro

Citeste si: Igor Cuciuc se prăbușește sub povara pierderii fiicei sale, Andreea Cuciuc: "Încă te așteptăm, încă îți auzim pașii prin casă și...". CE A FĂCUT interpretul în urmă cu câteva momente zdrobește inimile

Clătitele de post se pregătesc exact ca după rețeta originală cu ou. Cu toate acestea, în lipsa oului, foile pot fi mai fragile, astfel că trebuie să acordați o atenție mai mare. Acestea se pot servi împreună cu dulceață sau cremă tartinabilă vegetală.

Chec

Ingrediente:

  • 2 căni de făină
  • o cană de zahăr
  • 1/2 cană de ulei
  • 1 pliculeț zahăr vanilat
  • 1 cană de apă
  • 1 praf de copt
  • 2 linguri de dulceață (să nu fie prea lichidă) sau fructe din compot (stoarse bine).
  • La alegere: cacao, nucă, nucă de cocos, stafide sau orice ne dorim, pentru completare.

Mod de preparare:

Uleiul, zahărul, făina, apa, zahărul vanilat și praful de copt sunt amestecate într-un vas până când se obține o compoziție omogenă. Apoi, compoziția este împărțită în două părți egale.

Într-una dintre părți se adaugă dulceața, în timp ce în cealaltă parte se poate adăuga oricare dintre ingredientele opționale, la alegere. Se așează alternativ cantități mici din fiecare compoziție într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, apoi se introduce la cuptor la 180 de grade Celsius pentru 40-45 de minute.

Pentru a verifica dacă este bine coaptă, se poate folosi testul cu scobitoarea: când aluatul nu se mai lipește de scobitoare, prăjitura poate fi scoasă din cuptor.

Surse: adevarul.ro