WowNews logo WOWnews
Stories
Cum să faci colivă tradițională, ca la mânăstire
Colivă ca la mânăstire

Diverse

Cum să faci colivă tradițională, ca la mânăstire

Coliva este un preparat vechi, nelipsit în manifestările mortuare precreștine.

Coliva este preparatul nelipsit la pomenirea mortilor, în zilele de sărbătoare sau la trecerea în nefință a unei persoane. Ingredientul principal este grâul, hrana trupului omenesc, din care se face și pâinea.

Ce semnificație are, de fapt, coliva

Coliva a apărut în jurul anilor 361, iar la început era servită ca hrana. Ulterior a rămas ca desert făcut din grâu fiert servit exclusiv pentru pomenirea mortilor. Conform dogmelor bisericești, aceasta reprezintă trupul mortului, dar și credința în Înviere, deoarece Domnul s-a folosit de exemplul bobului de grâu pentru a-și anunța Învierea.

Citeste si: David Pușcaș nu își mai încape în piele de fericire. Tânărul urmează să meargă la un interviu pentru jobul mult visat: „Sunt singur la date, am ieșit să mă iubesc.” - kfetele.ro

Citeste si: Rugăciune pentru bunici. Cum să te rogi pentru sănătatea și bunăstarea lor

Ingredientele principal, grâul, este îngropat în pământ, ca să se descompună, să încolțească și să rodească, lucru care se întâmplă și cu trupul omului care se îngroapă, se alterează, după care învie.

Rețetă de colivă ca la mănăstire

Ingrediente:

  • 1 kg arpacaș
  • 1,5 kg mieji de nuci
  • 250 g zahăr
  • Coaja rasă de la 2 lămâi
  • Coaja rasă de la 1 portocală
  • 2 lingurițe Scorțișoară
  • 3 linguri esență de rom
  • Pentru ornat: bomboane, cacao, zahăr pudră, miere etc.

Mod de preparare:

Se alege grâul și se spală de nouă ori în apă călduță. Într-o oală încăpătoare se pune la fiert 3 litri de apă, iar când începe să fiarbă se adaugă grâul, se dă la foc mic și  se mai mișcă oala din când în când ca să nu se lipească grâul.

Cum să faci colivă tradițională, ca la mânăstire
Cum să faci colivă tradițională, ca la mânăstire[Sursa foto: PixaBay]

În momentul în care mai rămâne puțină apă se adaugă zahărul și se amestecă cu o lingură de lemn. Se lasă pe foc până se evaporă toată apă, apoi se răstoarnă grâul într-un vas smălțuit, se acoperă cu un prosop curat, umezit și se lasă peste noapte.

Jumătatea din cantitatea de nuci se dă prin mașina de tocat, se păstrează câteva întregi pentru ornament, iar restul se taie bucățele cu cuțitul. Toată cantitatea de nuci se amestecă cu coaja rasă de lămâie și portocală, peste care se adaugă esența de rom și scorțioana și se gustă, iar în funcție de gust se mai poate adaugă puțină miere.

Citeste si: De ce se ține post miercurea și vinerea. Care sunt beneficiile acestui ritual

Citeste si: Elena Merișoreanu a reacționat dur, după înmormântarea lui Horia Moculescu. Artista nu a mai tăcut și a spus ce a observat: “I-a ridicat pe mulți.” - kfetele.ro

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi - catena.ro

Citeste si: Gabriela Cristea și-a împodobit bradul turcoaz. Mulți s-au întrebat ce a determinat-o să aleagă această culoare îndrăzneață, iar soția lui Tavi Clonda a dorit să lămurească MISTERUL. Alegerea NU este

Compoziția de grâul se amestecă cu celelalte ingredient și se așează pe platou. Se ornamentează după propriul gust.

Cum să faci colivă tradițională, ca la mânăstire
Cum să faci colivă tradițională, ca la mânăstire[Sursa foto: PixaBay]

Care este secretul unei colive delicioase

Pentru o colivă reușită și delicioasă este nevoie ca grâul să fie foarte bine fiert, iar nucile folosite să nu fei vechi, cu un gust rânced. De asemenea, ca să iasă extrem de parfumată, se folosesc cât mai multe esențe sau doar portocală, scorțișoară și rom.