kanald.ro
Mâncare spital
Mâncare spital
Actualitate
Beatrice Mahner a demonstrat lumii cum arată meniul zilnic al unui pacient din România. Este revoltător ce se oferă la micul dejun.
De câteva zile, pe rețelele de socializare circulă tot mai multe fotografii cu meniul pe care-l primesc pacienții spitalelor publice din România. În urma acestora, multă lume s-a arătat revoltată de ceea ce oferă sistemul din țara noastră, deși, spun internauții, taxele se plătec, iar beneficiile pacienților întârzie să apară.
Pe acest subiect a vorbit acum Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta". Specialistul susține că hrana unui pacient român trebuie să fie acoperită, pentru trei mese pe zi, de suma de 11 lei, pe care o oferă statul spitalelor publice.
Citeste si: Tragedie la Inter Milano: a murit! Conferința lui Cristi Chivu, anulată- kanald.ro
În aceste condiții, când cu doar 11 lei meniul nu poate fi unul propice pentru însănătoșirea celor aflați pe patul de spital, Beatrice Mahler afirmă că mâncarea din spitale este simplă, repetitivă și săracă în vitamine și nici se pune problema ca
”În spital, din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei/ 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză. Mâncare din spital, rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine”, a scris Beatrice Mahler pe Facebook.
Ulterior, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" a ținut să spună că, deși timpul nu a adus multe beneficii pentru pacienții români, anul trecut leul adăugat meniului zilnic a contat foarte mult.
”Anul 2021 a adus o modificare a legislației, Hotărârea 470/21.04.2021
Ei bine, dacă acum se oferă la micul dejun pâine cu unt și parize, iar la prânz și cină se dă câte o porție de mâncare de cartofi și o ciorbă, Beatrice Mahler spune că situația s-ar putea înrăutăți în viitorul apropiat.
Mâncare din spitalele din România
Acum pacienții mănâncă puțin și mâncare destul de săracă în vitamine și proteine, dar pentru că prețurile cresc, s-ar putea ca furnicării de alimente să renunțe la contractele pe care le au cu spitalele publice. În aceste condiții, managerul de spital spune că se gândește cu groază la momentul în care nici ceea ce primsc acum pacienții s-ar putea să nu mai existe.
”E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează… Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne…cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate. În spital în scurt timp furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea…și este o reacție normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?”, a mai scris managerul de la „Marius Nasta”.