WowNews logo WOWnews
Stories

Diverse

Cozonac fără frământare pentru începători. Rețeta tradițională

Cozonac fără frământare pentru începători. Rețeta tradițională pentru masa de Crăciun.

Cozonac fără frământare pentru începatori. Rețeta tradițională pentru cei care vor să încerce să facă primul cozonac pentru masa de sărbători.

Citeste si: Zeci de urmăritori au felicitat-o pe Carmen de la Sălciua, după ce a apărut într-o rochie în care se observa burtica artistei. Aceasta a făcut un anunț important: “Sper ca am lămurit situația.” - kfet

Cozonacul este nelipsit de pe masa de Crăciun a românilor. Începătorii ar putea să încerce rețeta de cozonac pe care o vom prezenta în acest articol.

Cozonac fără frământare pentru începători

Pentru că frământatul cozonacilor nu este un lucru foarte ușor, mai ales pentru începători, vă prezentăm o rețetă simplă de cozonac care nu necesită frământare pentru a ieși pufos și gustos. Cozonacul se poate umple cu cremă de alune, ricotta și nutella, dar poate fi umplut cu absolut orice preferați.

Citeste si: Rețetă tort diplomat pentru masa festivă de sărbători

Cozonac fără frământare pentru începatori
Cozonac fără frământare pentru începatori

Cozonac fără frământare – ingrediente aluat

500 g făină pentru cozonac
200 g unt topit
100 ml frișcă lichidă vegetală
50 ml lapte
4 ouă mărime medie
100 g miere
6 g drojdie deshidratată
1 vârf de cuțit cu sare

Ingrediente cremă de alune

150 g alune de pădure
125 g nutella
125 g ricotta
1 albuș ou
3-4 linguri zahăr pudră vanilat
2 lingurițe cacao (opțional)

Cozonac fără frământare – Mod de preparare

Aluat cozonac – preparare

Spargem ouăle într-un vas de plastic, adaugăm un vârf de cuțit cu sare și le amestecăm puțin cu furculița.
Adaugăm mierea, laptele și frișca amestecate (ușor călduțe, nu fierbinți) și untul topit, ulterior lăsate să se răcească până ating temperatura camerei. Amestecăm până când ingredientele se omogenizează.
Încorporăm făina amestecată cu drojdia deshidratată în compoziția de ouă.
Amestecăm cu o lingură de lemn până când obținem un aluat omogen.
Acoperim vasul cu o folie de plastic alimentară și îl lăsăm la temperatura camerei pentru 2 ore.
După 2 ore, introducem vasul în frigider unde vă sta cel puțin 24 de ore.
După repaus, răsturnam aluatul pe masa ușor pudrată cu faină și îl frământăm până când obținem un aluat elastic care nu se mai lipește de mâini.

Citeste si: Rețeta de cozonaci a Annei Lesko. Artista le-a arătat fanilor cum pregătește desertul de Crăciun pas cu pas VIDEO

Citeste si: Igor Cuciuc își plângea amarul în direct, în urmă cu câteva luni. Artistul se afla la capătul puterilor: “Perna noastră a fost udă în fiecare seară de lacrimile mamei și lacrimile tatălui.” - kfetele

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12 - catena.ro

Citeste si: Ahmed a clacat în fața Veronicăi! După o serie de REPROȘURI NEMILOASE, concurenta din Casa Iubirii spune TOT ce o deranjează: "Întreci limita și nu e ok". Deși a încercat să se stăpânească, dezamăgire

Amestecăm alunele măcinate fin cu nutella, ricotta bine scursă, albușul de ou foarte puțin bătut cu furculița (doar până face puțină spumă) și zahărul vanilat. Daca doriți o culoare mai accentuată, puteți adăuga și 2 lingurițe cu cacao.

Împărțim aluatul în două părți egale. Întindem fiecare bucată de aluat, pe masa ușor pudrată cu făină, într-o foaie de cca 0,6 – 0,7 cm. Distribuim crema de alune, în mod egal, pe ambele foi de aluat, apoi le rulăm.

Împletim cele două rulouri obținute și le punem în forma tapetată cu unt și hârtie de copt.
Lăsăm cozonacul să dospească până când atinge marginea formei (cca 45 minute), apoi îl coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 45 minute.
După ce s-a rumenit uniform, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm cca 4-5 minute să se răcească în formă, apoi îl scoatem, eliminam hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească complet, așezat pe un grătar.
Îl servim după ce s-a răcit.

Sfaturi pentru un cozonac perfect

Puteți înlocui alunele cu nuci și ricotta cu urdă de vacă foarte bine scursă.
Nu folosiți mai mult de 6 g de drojdie deshidratată. Având în vedere timpul lung de repaus, o cantitate mai mare de drojdie, ar da aluatului un gust acru.
Daca nu aveți drojdie deshidratată, puteți folosi 10 g drojdie proaspătă, dizolvată în laptele ușor călduț.

Sursa: lauraadamache.ro