kanald.ro
Diverse
Cozonac fără frământare pentru începători. Rețeta tradițională
Cozonac fără frământare pentru începători. Rețeta tradițională pentru masa de Crăciun.
Cozonac fără frământare pentru începatori. Rețeta tradițională pentru cei care vor să încerce să facă primul cozonac pentru masa de sărbători.
Cozonacul este nelipsit de pe masa de Crăciun a românilor. Începătorii ar putea să încerce rețeta de cozonac pe care o vom prezenta în acest articol.
Cozonac fără frământare pentru începători
Pentru că frământatul cozonacilor nu este un lucru foarte ușor, mai ales pentru începători, vă prezentăm o rețetă simplă de cozonac care nu necesită frământare pentru a ieși pufos și gustos. Cozonacul se poate umple cu cremă de alune, ricotta și nutella, dar poate fi umplut cu absolut orice preferați.
Citeste si: Rețetă tort diplomat pentru masa festivă de sărbători
Cozonac fără frământare – ingrediente aluat
500 g făină pentru cozonac
200 g unt topit
100 ml frișcă lichidă vegetală
50 ml lapte
4 ouă mărime medie
100 g miere
6 g drojdie deshidratată
1 vârf de cuțit cu sare
Ingrediente cremă de alune
150 g alune de pădure
125 g nutella
125 g ricotta
1 albuș ou
3-4 linguri zahăr pudră vanilat
2 lingurițe cacao (opțional)
Cozonac fără frământare – Mod de preparare
Aluat cozonac – preparare
Spargem ouăle într-un vas de plastic, adaugăm un vârf de cuțit cu sare și le amestecăm puțin cu furculița.
Adaugăm mierea, laptele și frișca amestecate (ușor călduțe, nu fierbinți) și untul topit, ulterior lăsate să se răcească până ating temperatura camerei. Amestecăm până când ingredientele se omogenizează.
Încorporăm făina amestecată cu drojdia deshidratată în compoziția de ouă.
Amestecăm cu o lingură de lemn până când obținem un aluat omogen.
Acoperim vasul cu o folie de plastic alimentară și îl lăsăm la temperatura camerei pentru 2 ore.
După 2 ore, introducem vasul în frigider unde vă sta cel puțin 24 de ore.
După repaus, răsturnam aluatul pe masa ușor pudrată cu faină și îl frământăm până când obținem un aluat elastic care nu se mai lipește de mâini.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12 - catena.ro
Amestecăm alunele măcinate fin cu nutella, ricotta bine scursă, albușul de ou foarte puțin bătut cu furculița (doar până face puțină spumă) și zahărul vanilat. Daca doriți o culoare mai accentuată, puteți adăuga și 2 lingurițe cu cacao.
Împărțim aluatul în două părți egale. Întindem fiecare bucată de aluat, pe masa ușor pudrată cu făină, într-o foaie de cca 0,6 – 0,7 cm. Distribuim crema de alune, în mod egal, pe ambele foi de aluat, apoi le rulăm.
Împletim cele două rulouri obținute și le punem în forma tapetată cu unt și hârtie de copt.
Lăsăm cozonacul să dospească până când atinge marginea formei (cca 45 minute), apoi îl coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 45 minute.
După ce s-a rumenit uniform, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm cca 4-5 minute să se răcească în formă, apoi îl scoatem, eliminam hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească complet, așezat pe un grătar.
Îl servim după ce s-a răcit.
Sfaturi pentru un cozonac perfect
Puteți înlocui alunele cu nuci și ricotta cu urdă de vacă foarte bine scursă.
Nu folosiți mai mult de 6 g de drojdie deshidratată. Având în vedere timpul lung de repaus, o cantitate mai mare de drojdie, ar da aluatului un gust acru.
Daca nu aveți drojdie deshidratată, puteți folosi 10 g drojdie proaspătă, dizolvată în laptele ușor călduț.
Sursa: lauraadamache.ro