
kanald.ro
Stiri
Ciorbă acră se numără printre cele mai cunoscute varietăți de ciorbă. Aceasta este bogată în nutrienți și te pune pe picioare după o noapte lungă sau atunci când ești slăbit.
500 g de carne de porc
2 cepe
o legătură de pătrunjel
100 ml de bulion
un ardei
un litru de zeamă de varză
o legătură de leuștean
3 litri de apă
condimente
Citeste si: Piure de cartofi. Unde greșești când îl prepari
Citeste si: Slănină afumată, un adevărat pericol pentru sănătate! Ce spun medicii
Citeste si: Ciorbă de pui a la grec. Secretul care o face gustoasă
Se taie carnea în bucățele. Puiul se pune apoi la fiert, iar când face spumă, aceasta se îndepărtează cu o spumieră. Se adaugă condimente, sare și piper, după gust. Carnea se lasă la fiert aproximativ o oră.
Cât timp ce carnea fierbe, tăiem legumele și, după o oră, se adaugă la zeama cu carne, apoi ciorba se mai lasă să fiarbă câteva zeci de minute.
La final se adaugă zeama de varză, iar ciorba se mai lasă pe foc zece minute, apoi se adaugă verdeața mărunțită.
Ciorba reprezintă în bucătăria tradițională românească unul dintre felurile principale de mâncare care se servesc la dejun (rareori la cină) la începutul mesei, după gustare.
Ciorba este un preparat lichid din legume, verdețuri respectiv legume și carne sau pește, obținut prin fierberea bucăților de carne, tăiate la dimensiuni mici, cu diferite legume, dregerea cu diverse ingrediente: ou, smântână, iaurt, rântașuri obținute prin rumenirea făinii din diverse cereale și după preferință acrirea cu oțet alimentar, borș, suc de lămâie sau sare de lămâie, suc de roșii, corcodușe, zarzăre ori zeamă de varză, potrivit wikipedia.org.
Pentru ciorbele de post se fierb legumele fără carne și se acresc. Ca verdeață, la ciorbe se folosește pătrunjelul cu excepția ciorbelor ardelenești la care specific zonei este tarhonul, iar la ciorba de burtă nu se adaugă verdeață.
Ciorba de burtă se acrește cu oțet alimentar. Ciorba de potroace se acrește cu moare de varză. Ciorba à la grecque se acrește cu lămâie.
În turcește bine-cunoscuta fiertură poartă numele de çorba, cuvânt provenit din arabul šorba (šarâb).
În Moldova, ciorba se acrește de obicei cu borș obținut din fermentarea tărâțelor și se numește la fel, borș.