kanald.ro
Diverse
Ce se mănâncă pe 1 decembrie 2023. Meniul tradițional de pe masa oricărui român de Ziua Națională a României
Meniu tradițional de Ziua Națională a Romîniei. Vezi aici ce preparat este nelipsit de pe mesele românilor de 1 decembrie.
Mâncare tradițională 1 decembrie 2023. Vezi aici ce preparat este nelipsit de pe mesele românilor în această zi.
Ce se mănâncă pe 1 decembrie 2023
În fiecare an, pe data de 1 decembrie, România sărbătorește Marea Unire. Parlamentul României a adoptat, pe data de 31 iulie 1990, Legea nr. 10 din 1990, prin care a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională și a proclamat în locul ei ziua de 1 decembrie ca fiind Ziua Națională a României.
Acestă zi este marcată de evenimente, ceremonii și tradiții, în toate orașele țării. Pe lângă paradele cu fast, organizate de 1 decembrie, românii obișnuiesc să se adune în jurul meselor, pline de preparate tradiționale, pentru a sărbători această zi importantă din istorie.
Sarmalele cu mămăliguță și ardei iute, micii, cârnații de casă și fasolea cu ciolan, sunt doar câteva preparate nelipsite de pe mesele românilor de 1 decembrie.
În plus, în această zi, palinca și vinul fiert sunt nelipsite de pe mesele oamenilor, care sărbătoresc Marea Unire.
Rețetă tradițională de 1 decembrie. Fasole cu ciolan
INGREDIENTE:
- Fasole albă boabe 1 kg,
- Ciolan afumat fără os, 1 kg,
- Ceapă 3 bucăți,
- Morcovi 3-4 bucăți,
- Țelină,
- Un ardei gras roșu,
- Foi de dafin,
- Sare,
- Piper,
- Cimbru,
- Boia dulce.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12 - catena.ro
MOD DE PREPARARE:
- Se spală fasolea, apoi se bune la fiert, la foc mediu.
- Se curăță și se toacă legumele mărunt.
- Într-un ceaun, adăugăm ulei sau untură, apoi ceapa, morcovul și ardeiul.
- Când ceapa devine aurie, adăugăm două căni de apă, o lingură de boia dulce, un praf de sare și un pic de piper negru măcinat.
- Adăugăm țelina și foile de dafin și lăsăm totul la foc mediu.
- Între timp, se taie ciolanul în bucăți potrivite și se adaugă în ceaun.
- Se lasă la fiert, până când legumele sunt suficient de moi.
- Atunci când fasolea este fiartă, se adaugă în ceaun, peste restul ingredientelor și se lasă la fiert până scade suficient, la foc mic.
- Este important să amestecăm des, dacă vrem ca fasolea să nu se lipească.
- Când preparatul este aproape gata, adăugăm cimbru, după gust.
- Fasolea cu ciolan se poate servi cu ceapă, salată de varză dulce sau murată, precum și cu o salată de murături.