kanald.ro
Alimente permise în Postul Paștelui- ilustrație
Alimente permise în Postul Paștelui- ilustrație
Diverse
Iată ce alimente sunt permise în Postul Paștelui, dar și cele care trebuie evitate cu desăvârșire. Vezi mai jos sfaturi și recomandări pentru alimentația în post!
Postul Paștelui este unul dintre cele mai mari și aspre de peste an. Așa cum mai este cunoscut în popor, Postul Mare începe în luna martie și este ținut de credincioșii ortodocși atât din punct de vedere al credinței, cât și pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății.
Pe tot parcursul postului, creștinii se abțin de la orice mâncare de dulce și de la anumite băuturi. Tocmai de aceea, mulți se întreabă înainte de începerea propriu zisă a perioadei de post ce alimente sunt permise și care sunt cele care trebuie evitate sub orice formă.
Postul Paștelui 2024 este numit în popor și Postul Mare.
Ei bine, chiar dacă lista nu este extrem de lungă, trebuie să știți că există diverse produse și alimente permise în post care să vă ajute să mențineți o dietă echilibrată și sănătoasă.
Iată ce alimente sunt permise în Postul Paștelui, dar și care sunt cele pe care ar trebui să le eviți sub orice formă. Vezi mai jos ce alimente poți combina pentru a avea parte de mese sățioase și gustoase, în timpul postului.Citește și: Ce sărbători creștine au loc în aprilie 2024. Vezi când e dezlegare la pește
Fructe și legume
Fructe și legume
Fructele și legumele sunt cele mai recomandate în timpul postului, mai ales pentru vitaminele și nutrienții pe care le conțin. Fie că sunt consumate proaspete, fierte sau coapte, aceste alimente sunt extrem de sățioase și benefice asupra organismului. De asemenea, acestea conțin foarte multe vitamine, dar și oligoelemente.
Quinoa
Quinoa este o alegere perfectă în perioada postului, deoarece este un aliment bogat în carbohidrați și vitamine necesare. Conține calciu, vitamina B, magneziu, fier și aminoacizi esențiali pentru buna funcționare a organismului.
Mâncare de Quinoa
Fructele uscate
Printre cele mai recomandate fructe uscate în perioada postului se numără gojile, smochinele, caisele, prunele, curmalele, stafidele, merișoarele sau piersicile. Acestea conțin carbohidrați și reprezintă o sursă bogată de fibre.
Semințele
Semințele de in, cânepă, chia, susan, dovleac și floarea soarelui ajută mult în ținerea sub control a poftei de dulce.
Astfel, prin consumul de semințe, organismul tău va beneficia de proteine, fibre și magneziu.Soia
Soia este un aliment care conține toți aminoacizii necesari pentru o bună funcționare a organismului. De altfel, acest aliment conține și lipide, glucide, săruri minerale, enzime, lecitine și vitamine. Tocmai de aceea, în perioada postului este extrem de recomandat, mai ales că te poate ajuta și cu proteinele vegetale integrale pe care le conține, dar și cu Omega-3.
Fasolea, năutul și lintea
Fasolea, năutul și lintea au proteine vegetale și un conținut bogat de carbohidrați, vitamina B și fier. Totodată, puteți combina aceste alimente cu un sos de roșii, pentru a crește absorbția fierului din organism.
Fasole, linte și năut
[Sursa foto: Unsplash]Pe lângă lista cu produse permise în post există și alimente pe care ar trebui să le evităm cu desăvârșire în perioada în care postim. Și dacă te întrebi ce alimente trebuie să eviți în Postul Paștelui, trebuie să știi că principalele sunt cele de dulce. Mai exact, în post nu se consumă ouă, carne, lactate sau brânzeturi. Aceste produse sunt complet interzise, excepție făcând doar peștele, pentru care există zile de dezlegare prevăzute în calendar.
Una dintre zilele în care există dezlegare la pește este Buna Vestire, prăznuită la data de 25 martie, și Floriile, care sunt sărbătorite înainte cu o săptămână de Învierea Domnului. Totuși, credincioșii pot înlocui produsele de dulce cu cele vegetale, precum soia, lapte vegetal, iaurt vegetal sau brânză tofu. În afară de aceste alimente de dulce, creștinii ortodocși trebuie să evite băuturile alcoolice sau fumatul, acestea fiind complet interzise în post.
Surse: kfetele.ro, doc.ro, crestinortodox.ro