
kanald.ro
Diverse
Câte căni putem consuma pe zi și cum ne putem bucura de beneficile ei?
Cafeaua face parte din rutina de zi cu zi a multor oameni, indiferent dacă este savurată dimineața sau pe parcursul zilei. Pentru majoritatea persoanelor, o ceașcă fierbinte de cafea este o plăcere reconfortantă și aromată.
Cafeaua provine din semințele sau boabele extrase din fructele arborelui de cafea, care se aseamănă cu cireșele. Atunci când torni apa fierbinte peste aceste boabe uscate, prăjite si măcinate, vei obține băutura aromată atât de apreciată de milioane de oameni la nivel mondial.
Citeste si: 7 salate fresh de vară pe care le poți savura în orice moment al zilei
Cafeaua a fost descoperită în anul 1400 de un păstor pe nume Khaldi care a remarcat energia caprelor din turma sa după ce acestea consumaseră fructele dintr-un tufiş sălbatic.
Cafeaua era la început privită drept aliment şi nu băutură, iar în prezent, este produsă în peste 50 de țări de pe glob, principalul producător fiind Brazilia, urmată de Vietnam, Columbia, Indonezia și Mexic
Cafeaua consumată fără zahăr este plină de beneficii. Este bogată în antioxidanți, magneziu și crom, și te poate ajuta în echilibrarea nivelului glicemiei și în al secreției de insulină. Dar consumul excesiv de cafea poate avea și efecte adverse cum ar fi intensificarea stării de anxietate, tahicardie, dureri de cap și deteriorarea calității somnului.
Specialiștii recomandă limitarea la 400 mg de cofeină pe zi, echivalentul a două cești de cafea cu tărie moderată. Regula se aplică doar dacă nu suferi de afecțiuni în care cofeina este contraindicată.
Pentru nu avea efecte adverse putem respecta câteva reguli
Boabele de cafea nu sunt numai gustoase, ele conțin și cantități mici de magneziu, potasiu, vitamina B3, dar și cafeina, care poate reduce oboseala și poate îmbunătăți capacitatea de concentrare. Totodată cafeaua contribuie la arderea grasimilor din organism. Aceasta este un accelerator de metabolism, iar la persoanele supraponderale, cafeaua accelerează ritmul metabolic cu până la 10%.
Cafeaua reduce riscul de dezvoltare a bolilor neurodegenerative ca Alzheimer sau Parkinson. Oamenii de știință spun că avem cu până la 60% mai multe șanse să nu ne îmbolnăvim de astfel de boli degenerative, dacă menținem cafeaua în dieta noastră cotidiană.
Beneficiile consumului de cafea se întâlnesc și în sfera performanțelor fizice datorita cafeinei. Stimulând sistemul nervos, cafeina îl determină pe acesta să consume mai mult „combustibil”. În plus, stimulează și producția de adrenalină în sânge, hormonul care pregătește corpul nostru pentru efort fizic și nervos.
Citeste si: Ian Watkins, fostul solist al formatiei Lostprophets, ucis in inchisoare!- radioimpuls.ro
Riscul de a dezvolta o ciroză a ficatului scade cu până la 80 la sută dacă bem cafea zilnic. Cafeina ajută ficatul să-și regleze mai bine funcțiile, și astfel, riscul persoanelor consumatoare de alcool de a dezvolta o ciroză scade cu până la 20% dacă acestea consumă zilnic și cafea.
Cafeaua ne ajută să luptăm cu migrenele și cu durerile musculare. Cafeina ajută creierul să producă mai multă dopamină și serotonină.
Cafeaua se numără printre primele cinci alimente cu un conţinut foarte mare de antioxiodanţi. Avem nevoie de aceşti antioxidanţi, deoarece încetinesc procesul de îmbătrânire şi protejează corpul de mediul poluant în care trăim. Dacă este consumată în cantităţi mici ne putem bucura de beneficii ei, dar dacă exagerăm, și consumăm mai mult decât este recomandat, organismul nostru se va confrunta cu efecte neplăcute, cum ar fi:
Citeste si: Vitamina D, vitamina soarelui. Cât de importantă este pentru organism