kanald.ro
Diverse
Când se vopsesc ouăle de Paști 2021? În Joia sau Sâmbăta Mare?
Oul roşu de Paşte simbolizează sângele Domnului şi ar avea puteri miraculoase, de vindecare și de îndepărtare a răului, potrivit tradiției. Când se vopsesc ouăle de Paști?
În Săptămâna Mare, gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, după preferinţă. Culoarea roşie este însă cea mai folosită, pentru că reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii.
Când se vopsesc ouăle de Paști
În cultura populară, ziua în care se înroşesc ouăle este joia din săptămâna patimilor, cunoscută şi sub denumirea de Joia Mare. Se spune că ouăle înroşite în această zi, nu se strică tot timpul anului.
Citeste si: Reteță drob de pui pentru Paște, varianta ideală pentru cei care nu consumă carne de miel
Ouăle roşii sunt considerate păzitorii casei şi tocmai de aceea nu trebuie să lipsească. De asemenea, acestea simbolizează viaţa eternă, fertilitatea, renaşterea şi norocul. În Antichitate, ouăle erau vopsite în diferite culori şi oferite cu ocazia venirii primăverii, simbolizând astfel revenirea naturii la viaţă, urmată de explozia cromatică specifică.
Cât timp se fierb ouăle
- Cu două-trei ore înainte de a fierbe ouăle, scoate-le din frigider și lasă-le să se încălzească până ajung la temperatura camerei.
- Mulți fac gresala de a adaugă ouăle în apă fierbinte. Acest lucru va duce, inevitabil, la spargerea lor. Așază ouăle în oală în care urmează să le fierbi, apoi acoperă-le cu apă rece. Abia după ce ai acoperit ouăle cu apă, pune oală pe aragaz și las-o să fiarbă.
Citeste si: MESAJE DE PAȘTE FERICIT 2021. Cele mai frumoase felicitări de Învierea Domnului
- Dacă vrei să obții ouă tari, fierbe-le timp de 10 minute din momentul în care apa începe să clocotească. Nu fierbe ouăle prea mult deoarece vor, fierte în exces, se vor crăpa.
Cum să vopsești natural ouăle de culoare roșie
Cu ceapă roșie
Pentru 10 ouă ai nevoie de cojile de la 4 cepe roşii mari, o lingură de oţet, una de sare. Pune apă la fiert într-o oală închisă la culoare (se pătează de la vopsea), adaugă sarea şi oţetul (pentru fixarea culorii), apoi cojile de ceapă. Introdu ouăle la fiert în oală, unul câte unul. După ce dă apa în clocot, lasă- le la fiert minimum 10 minute la foc mic, ca să se prindă culoarea. Opreşte focul şi scoate ouăle unul câte unul, cu o lingură de lemn, pe o farfurie întinsă. Lasă-le la răcit fără să le ştergi.
Citeste si: Acatistul Sfintelor Paşti 2021. Se citeşte de la Înviere până la Înalţarea lui Iisus Hristos
Cu sfeclă roşie
Sfecla roșie este un colorant natural folosit şi de cofetarii care nu vor să utilizeze ingrediente artificiale în deserturile lor.Pune sfecla într- o cratiţă mică, adaugă ouăle fierte, apoi mai pune un strat de sfeclă şi peste ele. Umple-o cu apă, astfel încât ouăle să fie complet acoperite.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii - catena.ro
Citeste si: Sărbătorile Pascale 2021. Tradiții, obiceiuri și superstiții de Paște în România
Adaugă apoi două linguri de oţet pentru fixarea culorii şi o lingură de sare fină. Pune oala pe foc şi, când apa dă în clocot, micşorează flacăra şi lasă ouăle între 15 minute şi o oră, în funcţie de nuanţa pe care vrei să o obţii. Dacă vrei un roşu intens, lasă ouăle în zeama de sfeclă roşie peste noapte, la frigider.