kanald.ro
Pe ce dată taie românii porcul de Crăciun
Pe ce dată taie românii porcul de Crăciun
Diverse
Când se taie porcul de Crăciun. Ce spune tradiția despre acest ritual lăsat de străbuni.
Crăciunul are o însemnătate uriașă în viața românilor, dar și în tradițiile lor. Nașterea Domnului nu este doar o zi cu semnificație creștină, ci și un moment de apropiere cu familia, tradiții, cadouri și amintiri de povestit nepoților. Printre tradițiile sfinte de Crăciun se numără și tăiatul porcului, ritual respectat și astăzi în multe zone rurale ale României. Află când se taie porcul.
Luna decembrie este plină de sărbători creștine, care urează venirea Mântuitorului pe nume și pregătesc credincioșii de marea zi de 25 decembrie.
Tăierea porcului este asociată cu sărbătoarea Ignatului, căci datina spune că în această zi sunt sacrificate animalele.
Pe ce dată taie românii porcul de Crăciun
Legendele românești spun că animalele își visează moartea în noaptea de 19 spre 20 decembrie, iar de aceea porcii „scâncesc” în toate gospodăriile din zonă. Dimineața următoare, bărbații se pregătesc să sacrifice animalul fără chinuri, iar apoi femeile se ocupă de pregătirea cărnii. Obiceiul se încheie cu o masă bogată și cu friptură proaspătă, numită pomana porcului.
Citește și: Calendar Creștin Ortodox IANUARIE 2023. Vezi câte sărbători importante sunt în prima lună din an
Se mai spune că porcii care nu sunt tăiați pe 20 septembrie, de Ignat, nu mai mănâncă și nu se mai îngrașă. Deci, nu mai sunt buni de tăiat.
Deși este un obicei respectat anual, nu toți românii cunosc motivul real al tăierii porcului. Tradiția s-a păstrat din moși strămoși și datează încă din vremea popoarelor vechi, însă carnea nu era păstrată pentru hrană proprie, ci pentru jertfă.
De ce se taie porcul de Crăciun
Citește și: Obiceiuri și tradiții de Crăciun în Moldova. Mămăliga are un rol special
În trecut, obiceiul tăierii porcului se făcea tot în preajma sărbătorii Crăciunului și anunța trecerea în noul an sau în noul anotimp. Egiptenii, grecii, romanii și dacii sacrificau porcul ca semn al divinității întunecate. Ulterior, carnea era dată ca și ofrandă zeilor.