kanald.ro
Diverse
Când se pune zahărul în colivă. Vezi care sunt ingredientele principale pentru o rețetă mănăstirească
Află când este indicat să adăugăm zahărul în colivă, pentru a obține un preparat perfect. Vezi cea mai gustoasă rețetă!
Coliva face parte din tradiția românească de mii de ani și este nelipsită atunci când vine vorba de pomană pentru sufletele celor decedați. Pentru a ieși perfectă, trebuie să știm când se pune zahărul. Iată care este secretul!
Când se pune zahărul la colivă
Coliva este un desert tradițional românesc, cu o semnificație religioasă profundă. Încă din cele mai vechi timpuri, coliva se prepară atunci când se face pomenirea morților, la parastas și pomană.
Cu doar câteva ingrediente, preparatul este desăvârșit, atunci când știm exact cum să îl pregătim. Una dintre cele mai comune întrebări legate de colivă este „când se pune zahărul”.
Gospodinele aleg să îl pună peste arpacașul fiert, după ce acesta s-a răcit. Astfel, textura colivei va fi legată. Atunci când zahărul este adăugat în timp ce fierbem grâul, preparatul nu se va lega și va fi mai apos în momentul în care încercăm să îl așezăm pe platou. În plus, riscăm să se lipească și să capete un gust diferit.
După ce adăugăm zahărul peste arpacașul aproape rece, mestecăm foarte bine, apoi se pune pe aragaz la foc mic și amestecăm încet până se îngroașă.
Citește și: 10 greșeli comune pe care le faci în bucătărie. Învață cum să le eviți
Coliva este simbol al comemorării
Coliva face parte din tradițiile religioase, fiind un aliment care se dă de pomană la parastase și înmormântări. Acest preparat din grâu, zahăr și nucă simbolizează Biserica, unirea creștinilor, datorită credinței în Dumnezeu.
Credincioși merg cu colivă la biserică spre sfințire, în cinstea sfântului zilei sau în pentru sufletele celor decedați, pentru iertarea de păcate și scoaterea lor din osânda veșnică.
Coliva face parte din tradiția bisericii, încă de pre vremea împăratului Iulian Apostolul, care a pornit un război împotriva creștinismului. Acesta a dat ordin să fie stropite toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare. Sfântul Teodor, s-a arătat în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului și i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimic din piață, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere (coliva).
După această minune, marii părinți au rânduit ca sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Teodor să fie amintită în calendar, în prima sâmbătă a Postului Mare. De atunci, în prima sâmbătă a Postului Mare, se face pomenirea morților și pomenirea Sfântului Teodor Tiron.
Citește și: 3 modele de ornat coliva. Idei interesante pentru toate sărbătorile dedicate celor adormiți
Rețetă tradițională de colivă pentru parastas
În zilele noastre, gospodinele folosesc arpacaș pentru colivă, deoarece fierbe destul de repede. În urmă cu zeci de ani, credincioșii aveau boabe de grâu, pe care le puneau o zi întreagă la înmuiat, le spălau foarte bine, apoi le puneau la fiert vreme de câteva ore.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii - catena.ro
Iată o rețetă de colivă tradițională cu arpacaș, care poate fi pregătită atât cu zahăr cât și cu miere.
INGREDIENTE:
- 1 kg de arpacaș,
- 3,5 – 4 litri apă,
- 500 – 600 de grame miez de nucă,
- 600 de grame de zahăr, (sau 400 de grame de miere)
- esență vanilie sau rom,
- coaja rasă de lămâie,
- o linguriță de sare,
- Pentru decor avem nevoie de: cacao, griș, biscuiți măcinați, bomboane, fulgi de cocos,
- zahăr pudră.
MOD DE PREGĂTIRE COLIVĂ PENTRU PARASTAS
- Punem arpacașul pe masă și îl alegem cu atenție de neghină, pietricele sau alte impurități.
- Îl lăsam puțin la înmuiat într-o oală, apoi îl spălăm în 9 ape, obicei ce simbolizează cele 9 cete îngerești.
- Apoi, arpacașul se pune la fiert, cu 4-5 litri de apă, la foc mediu.
- Amestecăm periodic, să nu se lipească și adăugăm pe parcurs și o linguriță de sare de masă.
- Când arpacașul este fiert, luăm oala de pe aragaz și lăsăm la răcit.
- După câteva ore, îndepărtăm crusta de deasupra, care se formează în timpul răcirii și adăugăm zahărul.
- Amestecăm foarte bine, apoi oala se pune din nou pe aragaz, până se leagă.
- Lăsăm din nou la răcit, apoi adăugăm nuc măcinată, esențele și coaja de lămâie. Amestecăm bine, până se omogenizează.
- Coliva o putem așeza pe o farfurie sau pe un platou, folosind un cuțit cu lamă lată sau o spatulă, pentru uniformizare.
- Pentru a decora coliva, putem presăra griș, biscuiți sau fulgi de cocos pe deasupra. În mijloc, gospodinele obișnuiesc să facă o cruce din bomboane sau cacao.
Platoul se ține la rece, până în dimineața următoare, când plecăm spre biserică. Din coșul cu colivă nu trebuie să lipsească o sticlp cu vin roșu, colaci și lumânări.
Surse: ro.wikipedia.org, bucataras.ro