kanald.ro
Utile
Când se pune varza la murat și câtă sare se pune în butoi
Toamna, toate gospodinele pregătesc murăturile pentru iarnă, iar vedeta principală este varza.
Vezi care este perioada propice pentru a pune varza la murat, ca să fie tocmai bună pentru sarmalele care se fac de Crăciun.
Când se pune varza la murat
Toamna este anotimpul în care se fac pregătirile pentru iarnă. Se strâng recoltele în hambare, se face vinul, se pun legume la conservat, dar mai ales varza la murat, fiindcă varza este ingredientul principal, care dă gustul sarmalelor pregătite la sărbătorile de iarnă.
Multe gospodine respectă o veche tradiție românească și pun varza la murat pe 26 octombrie, de ziua Sfântului Dumitru, ca să aibă timp să fermenteze și să fie murată până la Crăciun.
Din bătrâni se știe că la această dată, temperaturile încep să scadă și se creează condițiile optime pentru ca varza să înceapă lent procesul de fermentare. Se mai zice că dacă pui varza la murat de Sfântul Dumitru, vei avea o varză bună, care rezistă toată iarna.
Câtă sare se pune în butoiul cu varză
O varză murată perfectă se obține cu o saramură făcută cu 2% sare din cantitatea totală de apă. Astfel, pentru un litru de apă, vei folosi aproximativ 20 de grame de sare. Cu toate astea, poți ajusta cantitatea în funcție de cât de sărată îți dorești să fie varza.
Dacă folosești 20 de grame de sare la un litru de apă (echivalentul a aproximativ una-două linguri), te asiguri că varza fermentează cum trebuie. Această concentrație este ideală pentru bacteriile bune (cum ar fi Lactobacillus), care mențin varza crocantă și îi dau gustul specific.
Dacă preferi varza mai sărată sau vrei să te asiguri că se păstrează foarte bine, poți folosi 30 de grame de sare la un litru de apă (aproximativ două linguri). Fermentarea va dura mai mult, dar varza va fi mai crocantă și bine conservată.
Dacă vrei o varză mai puțin sărată, poți folosi 15 grame de sare la litrul de apă (aproximativ o lingură). Fermentarea va fi bună, dar trebuie să fii atent la proces, pentru că există riscul să apară mucegai sau bacterii nedorite. Varza va fi mai moale și mai puțin sărată, dar la fel de gustoasă.
Ce beneficii are varza murată pentru organism
Murăturile, precum varza, sunt obținute prin fermentație, un proces natural care permite conservarea alimentelor. În timpul fermentării, bacteriile transformă zaharurile din varză în acid lactic, creând un mediu acid care inhibă creșterea bacteriilor dăunătoare.
Acest proces nu doar că prelungește durata de păstrare, ci și îmbogățește varza cu probiotice, esențiale pentru o digestie sănătoasă.
Vezi mai jos care sunt toate beneficiile pe care le poate avea consumul regulat de varză murată:
- îmbunătățește digestia
- întărește sistemul imunitar
- susține sănătatea creierul
- te ajută să scapi de kilogramele nedorite
- conține antioxidanți
- susține sănătatea sistemului cardiovascular
Citește și: Rețeta de Babka a Mirunei Lica. Pur și simplu îți lasă gura apă! VIDEO
Sfaturi pentru a obține o varză murată ca la carte
Pentru ca varza ta murată să aibă gustul și textura care trebuie, în primul rând trebuie să fii atent atunci când o alegi, să fie proaspătă, coaptă, să aibă frunzele tari și verzi, să nu fie cotoroasă și să nu conțină urme de insecte.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi - catena.ro
După ce îndeplinește toate aceste cerințe, pregătește varza pentru butoi, îndepărtând frunzele exterioare și spălând-o sub un jet de apă rece.
Mai apoi, taie varza în sferturi sau jumătăți, în funcție de mărimea sa și de recipientul în care o vei mura.
Pentru ca varza să își ia gust, folosește sare, dar și un amestec de condimente clasice precum, mărar uscat, cimbru, boabe de piper și foi de dafin. Poți adăuga și alte condimente după preferințe, cum ar fi hrean, usturoi, rădăcină de pătrunjel.
Așează varza într-un butoi curat și uscat, alternând cu condimentele, iar mai apoi prepară o saramură din apă caldă și sare, cu care să acoperi varza. Totodată, așază o greutate deasupra verzei pentru a o menține sub nivelul saramurii.
Butoiul cu varză se lasă într-un loc rece și întunecat, unde nu pătrund razele soarelui, la o temperatură optimă, unde butoiul să nu înghețe.
Periodic, varza trebuie vânturată sau pitrocită, ca să se mențină proaspătă și să nu facă floare.