WowNews logo WOWnews
Stories
Retete piftie
Retete piftie

Diverse

3 rețete de piftie din porc, pui sau curcan pentru masa de Crăciun 2021

3 rețete de piftie din porc, pui sau curcan pentru masa de Crăciun. Cel mai simplu mod de a face răcituri.

Piftia nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători, așa că vă oferim 3 rețete de piftie din porc, pui sau curcan pentru masa de Crăciun.

Citeste si: Giuly a primit un val de critici în mediul online: „Siliconate, cu gene de 2 metri”. Postarea cu care fosta concurentă de la „Casa iubirii” a intrigat pe toată lumea- kanald.ro

În Moldova piftia se mai numește și răcitură, cotoroage și înghețătură, însă indiferent de nume, piftia este simplu de preparat și pe gustul tuturor.

3 rețete de piftie din porc, pui sau curcan pentru masa de Crăciun

Piftia se poate pregăti din carne de porc, pui sau curcan. Mai jos găsești câteva rețete care să te inspire și care nu ar trebui să lipsească din lista de preparate tradiționale pentru masa de Crăciun și de Revelion.

Rețeta piftie de porc pentru masa de Crăciun

Ingrediente:

2 urechi de porc
2 picioare de porc
1 rasol de porc
2 cepe
1 țelină
5 căței de usturoi
3 morcovi
sare

Mod de preparare:  Carnea pe porc se pune la fiert la foc mic. Apa din vasul în care fierbe carnea, trebuie să acopere bine carnea, iar din când în când se va forma spumă și trebuie îndepărtată. Se încearcă carnea dacă este fiartă cu o furculiță, iar dacă aceasta intră ușor în carne atunci este fiartă. Dacă a fiert carnea, poți adăuga peste ea legumele curățate și tăiate anterior, lăsându-le pe toate să fiarbă la foc mic.

Citeste si: 5 preparate tradiționale din carne de porc pentru Crăciun și Revelion. Ce nu poate lipsi de pe masa festivă de sărbători

Poti opri focul in momentul in care carnea se desprinde usor de pe oase. Scoate legumele si carnea din oala si lasa-le sa se raceasca. Separat, pune usturoiul tocat în apa în care au fiert legumele și carnea (aspic) pentru câteva minute. Odată ce s-a răcit carnea, o poți tăia în bucăți mici pe care le vei pune în recipiente.

Adaugă legumele peste carne. Strecoară apa de usturoi și toarn-o în recipiente, peste carnea și legumele fierte. La final, dă piftia de porc la rece, în frigider, pentru câteva ore, până când se formează gelatina.

Rețeta piftie de pui pentru masa de Crăciun

Ingrediente:

1 pui întreg sau 1 cocoș
1 ceapă
3 frunze de dafin
6 căței de usturoi
2 plicuri de gelatină la 1 litru de apă

Mod de preparare:

Puiul se spală și se porționează, apoi se pune la fiert. Atunci când apa începe să fiarbă, dă focul mic și mai lasă puiul să fiarbă 15 minute. Carnea se scoate din apă și se pune în altă oală curată și se pune la fiert în altă apă. Prima apă în care a fiert puiul se aruncă. Când puiul începe să fiarbă, poți adăuga peste el ceapa și foile de dafin, lăsându-le să fiarbă la foc mic.

Dacă folosești pui de țară, îl lași la fiert 4 sau 5 ore până devine fraged. Când e gata, stinge focul și mai lasă carnea să se pătrundă bine pentru încă o oră.

Scoate carnea și ceapa din apă, toarnă gelatina în supa călduță și las-o să se dizolve. Adaugă sare și usturoiul pisat și amestecă. Scoate carnea de pe oase și pune-o în recipiente, în bucăți mici. Toarnă supa peste carne folosind o sită, astfel încât să acopere cât mai bine carnea. Lasă piftia de pui la frigider că să se răcească și să se formeze gelatina.

Citeste si: Ultima dorință a lui Horia Moculescu a fost dezvăluită cu câteva luni înainte de a se stinge din viață! Ce își dorea cu ardoare marele compozitor? "Mai e încă ceva!"- kfetele.ro

Citeste si: O îndrăgită cântăreață a facut DECLARAȚII SFÂȘIETOARE despre Andreea Cuciuc: „Se simțea vinovată dacă...” Ce promisiune i-a făcut artista fiicei lui Igor Cuciuc?- radioimpuls.ro

Rețeta piftie de curcan pentru masa de Crăciun

Ingrediente:

3 kg carne de curcan (cu os)
10 căței de usturoi
1 ceapă
1 morcov
1 țelină
3 foi de dafin
boabe de piper și sare

Mod de preparare:  Pune carnea de curcan la fiert (copanele, gât, aripi, spate) până începe să se formeze spumă, apoi scoate bucățile de curcan și aruncă apa. Spală oala și carnea de curcan, apoi pune-o în oala, împreună cu apa. Lasă din nou să fiarbă până când se formează spumă deasupra. Continuă să spumezi până nu se mai formează deloc spumă. Adaugă ceapa și țelină întreagă și morcovii tăiați în jumătăți, apoi piperul boabe, foile de dafin și sarea. Lasă totul la fiert până când carnea de curcan se desprinde cu ușurință de pe os.

Citeste si: Desert de Crăciun: Turtă dulce de casă! Este preparatul ideal pentru sărbătorile de iarnă

Scoate carnea și legumele din supă. Oprește focul și lasă la răcit pentru aproximativ 30 de minute. Între timp, pune usturoiul într-un blender împreună cu puțină apă și mixează până când obții o pastă omogenă. Toarnă pasta de usturoi peste supă, amestecă bine și las-o timp de 15 minute pentru a prinde cât mai bine aroma de usturoi.

Taie carnea în bucăți mici și toacă legumele fierte, apoi le poți pune împreună în recipiente. Toarnă deasupra supa, pe care trebuie să o strecori pentru a obține un lichid limpede. După gust, mai poți adaugă puțină sare în supă. Pune recipientele cu piftie de curcan la rece, în frigider, până când se formează gelatina.